Petrolul rusesc rămâne competitiv în pofida scăderii preţului (Alexander Novak)

Sectorul petrolului din Rusia va rămâne competitiv şi îşi va păstra cota de piaţă, în pofida estimărilor privind preţul ţiţeiului, a afirmat luni ministrul Energiei, Alexander Novak, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 mart. 2020, 07:09
Petrolul rusesc rămâne competitiv în pofida scăderii preţului (Alexander Novak)

La o întâlnire cu premierul rus Mikhail Mishustin, Alexander Novak a declarat că preţul ţiţeiului, care luni a înregistrat cea mai mare scădere produsă într-o singură zi după data de 17 ianuarie 1991 (când a început primul război din Golf), nu va afecta sectorul petrolului din Rusia.

„Industria petrolului din Rusia are resurse de calitate ridicată şi o marjă suficientă de soliditate financiară pentru a rămâne competitivă la orice estimări privind preţul şi pentru a-şi păstra cota de piaţă”, a explicat Novak.

Piaţa aurului negrului a fost afectată de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic preţul la ţiţei, adoptând o strategie de „pământ pârjolit” după eşecul negocierilor care au avut loc săptămâna trecută între OPEC şi Rusia. La aceste negocieri părţile nu au reuşit să se înţeleagă asupra unor reduceri suplimentare de producţie pentru a încerca să pună capăt scăderii consumului de petrol ca urmare a epidemiei.

Dezintegrarea unui grup denumit OPEC+, format din Organizaţia Statelor Producătoare de Petrol şi Rusia, a pus capăt unei perioade de peste trei ani de cooperare a celor mai mari producători mondiali de petrol care s-au înţeles între ei pentru a stabiliza piaţa.

Cu toate acestea, două surse au declarat duminică pentru Reuters că Arabia Saudită intenţionează să îşi majoreze producţia de petrol la peste 10 milioane de barili pe zi în aprilie. Prin această decizie, cel mai mare exportator mondial de petrol încearcă să pedepsească Rusia, numărul doi mondial, pentru că Moscova nu a sprijinit reducerile de producţie propuse săptămâna trecută de OPEC.

Ultima dată când Arabia Saudită, Rusia şi alţi mari producători de petrol s-au luptat între ei pentru cota de piaţă a fost între 2014 şi 2016, ca reacţie la majorarea producţiei de petrol a SUA, care a devenit un important producător mondial de petrol graţie petrolului de şist.

„Prognozele pentru piaţa petrolului sunt chiar mai sumbre decât în luna noiembrie 2014, când a început ultimul război al preţurilor, având în vedere că vine pe fondul unei scăderi semnificative a cererii de petrol din cauza coronavirusului”, susţin analiştii de la Goldman Sachs.

Atât Goldman Sachs, cât şi alte mari bănci, precum Morgan Stanley, şi-au revizuit prognozele privind creşterea cererii de petrol, Morgan Stanley prognozând că cererea de petrol a Chinei va stagna în 2020. De asemenea, Goldman Sachs se aşteaptă la o contracţie de 150.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol.

 

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...