1EUR = 4.8319 RON | Bucureşti 36 º

Companii

Preţul petrolului a scăzut sub 40 de dolari pe baril pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv. OPEC, din nou în prim plan

Petrolul s-a dus sub 40 de dolari pe baril pentru cea de-a treia zi consecutiv. Picajul de joi (10 decembrie),  vine după ce OPEC a anunţat că producţia de petrol a ţărilor membre a ajuns în noiembrie la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, consecinţă a strategiei de a-şi proteja cota de piaţă.

10 dec, 2015 | ECONOMICA.net

Producţia Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol a crescut în noiembrie cu 230.010 barili pe zi, la 31,695 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel din aprilie 2012, potrivit Bloomberg. Creşterea vine în principal din Irak, în timp ce Arabia Saudită a pompat ceva mai puţin decât în octombrie.

Volumul producţiei din noiembrie depăşeşte cu aproximativ 900.000 de barili pe zi nivelul cererii estimat de OPEC pentru anul viitor.

Preţul petrolului Brent a atins minimul ultimilor şase ani la Londra şi s-a dus sub 40 de dolari pe baril intraday pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv. Marţi OPEC a renunţat complet la ţintele de producţie, care oricum nu au mai fost respectate în ultimul an.

Într-o piaţă oricum inundată cu petrol, anul 2016 va aduce volume suplimentare de la Iran, care va scăpa cel mai probabil de embargoul impus de SUA şi aliaţii săi pentru a descuraja programul nuclear al Teheranului. Şi Irakul a crescut masiv producţia în acest an, pe măsură ce zăcămintele petrolifere masive din sudul ţării au fost dezvoltate de companii străine.

Între timp, cererea merge în jos, pe fondul încetinirii creşterii economice a Chinei şi revenirii lente şi anevoioase a economiei europene.

Strategia OPEC de a-şi conserva cota de piaţă prin ieftinirea petrolului pare să dea roade. În timp ce producţia cartelului creşte, cantităţile pompate de producătorii non-OPEC vor scădea anul viitor cu 380.000 barili pe zi. Aproximativ jumătate din scădere vine de la producătorii din SUA, unde investiţiile masive în extracţia de şist au nevoie de un baril mai scump pentru a fi profitabile.

În acest context, preţul petrolului Brent a atins, în după-amiaza zilei de joi, un minim de 39,83 dolari pe baril pe bursa de la Londra, faţă de referinţa de 40,44 doalri pe baril.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO