Petrolul s-a dus sub 45 de dolari pe baril. Goldman Sachs: 40$ va fi pragul de jos

Preţul petrolului s-a prăbuşit marţi pe piaţa americană cu până la 4,1%, coborând pentru scurt timp sub pragul de 45 de dolari pe baril, aproape de minimul ultimilor şase ani, pe fondul speculaţiilor că stocurile de ţiţei acumulate de Statele Unite au continuat să crească la început de an.
Economica.net - mar, 13 ian. 2015, 15:36
Petrolul s-a dus sub 45 de dolari pe baril. Goldman Sachs: 40$ va fi pragul de jos

Barilul de petrol WTI, de referinţă pe piaţa SUA, s-a depreciat până la ora transmiterii acestei ştiri cu 1,6%, la 45,34 dolari pe baril, după ce a atins anterior, pe Bursa de Mărfuri de la New York, un minim de 44,2 dolari pe baril, cel mai redus nivel din aprilie 2009, potrivit datelor Bloomberg.

Coaţia ţiţeiului Brent, de referinţă pe piaţa europeană, a coborât până marţi după-amiază cu 3,1% pe bursa de la Londra, la 45,98 dolari pe baril, după ce a atins un minim de 45,19 dolari pe baril în cursul zilei.

Stocurile de petrol acumulate în Statele Unite au crescut săptămâna trecută cu 1,5 milioane de barili, la 383,9 milioane de barili, estimează analiţtii contactaţi de Bloomberg. Datele oficiale vor fi prezentate mâine de Guvernul de la Washington.

Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai influenţi membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), vor continua să extindă capacitatea de extracţie de petrol şi anticipează că producătorii care exploatează zăcăminte de şist vor fi primii care vor reduce producţia în contextul prăbuşirii preţurilor, potrivit ministrului Energiei din Emirate, Suhail Al Mazrouei, citat de Bloomberg.

Preţul petrolului s-a prăbuşit anul trecut cu aproape 50%, cea mai abrupotă corecţie începând de la criza financiară globală din 2008, în contextul creşterii istorice a producţiei din SUA, în paralel cu stagnarea cererii mondiale şi decizia statelor OPEc de a menţine cotele de export pentru a scoate din piaţă exploatările de şist, mai costisitoare şi mai vulnerabile la deprecierea barilului.

Analiştii Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci de investiţii de pe Wall Street, estimează că petrolul trebuie să ajungă la 40 de dolari pe baril pentru ca piaţa să-şi regăsească echilibrul.

Producţia de petrol a SUA a ajuns la 9,14 milioane de barili pe zi în luna decembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Date centralizate privind acest indicator sunt disponibile începând din ianuarie 1983. Creşterea puternică a producţiei SUA în ultimii ani a fost alimentată de exploatarea la scară largă, prin forare orizontală şi fracturare hidraulică („fracking”), a depozitelor de hidrocarburi care nu pot fi accesate prin metode tradiţionale de extracţie.

Un alt câştigător al războiului preţurilor de pe piaţa petrolului pare să fie China, cel mai mare consumator din lume după SUA, care a importat anul trecut cantităţi record de ţiţei. În luna decembrie, importurile de petrol ale Chinei au crescut cu 19,5% faţă de volumele din noiembrie, în timp ce pe ansamblul anului trecut achiziţiile au urcat cu 9,5%, la aproximativ 6,2 milioane barili pe zi.

Te-ar mai putea interesa și
Eni va dezvolta împreună cu KazMunayGas proiecte în domeniul regenerabilelor în Kazahstan
Eni va dezvolta împreună cu KazMunayGas proiecte în domeniul regenerabilelor în Kazahstan
Grupul petrolier Italian Eni intenționează să extindă business-urile din sectorul energiei eoliene și solare din Kazahstan și să dezvolte noi proiecte de energie regenerabilă, hidrogen și......
Avertisment oficial pentru toți românii care vor călători în Grecia! Cod roșu de caniculă și incendii, temperaturi extreme
Avertisment oficial pentru toți românii care vor călători în Grecia! Cod roșu de caniculă și incendii, temperaturi ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare de cod roșu care vizează Grecia, principala destinație turistică ...
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Gheorghiţă: Este foarte probabil ca în luna septembrie să avem o decizie privind doza trei de vaccin
Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că este foarte probabil ca în luna septembrie să existe o decizie ...
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat marți imagini de pe șantierul lotului ...