Preţul petrolului a coborât sub pragul psihologic de 40 de dolari. OPEC acuză presiuni extreme – UPDATE

Prețul barilului de petrol a scăzut sub 40 de dolari pentru prima dată de la criza financiară din 2009, marcând astfel cel mai puternic declin săptămânal din ultimii 29 de ani, informează Reuters. Anunțul vine după ce activitatea fabricilor din China a înregistrat în luna august cel mai pronunţat declin din ultimii şase ani şi jumătate.
Economica.net - joi, 20 aug. 2015, 21:06
Preţul petrolului a coborât sub pragul psihologic de 40 de dolari. OPEC acuză presiuni extreme - UPDATE

Pe fondul prăbuşirii preţului petrolului, OPEC începe să rupă rândurile. Mai multe ţări membre ale clubului exportatorilor de petrol cer vehement Arabiei Saudite, liderul de facto al OPEC, să ia măsuri pentru a pune capăt crizei din piaţă. Cu barilul în cădere liberă spre pragul psihologic de 40 de dolari, exportatorii de ţiţei acuză că le-a ajuns cuţitul la os: nu mai rezistă, economic şi politic, la preţurile actuale.

Preţul petrolului s-a apropiat periculos de 40 de dolari pe baril în cursul acestei săptămâni, pe bursa de la New York. În Europa, cotaţia de referinţă Brent s-a stabilit confortabil sub nivelul de 50 de dolari pe baril. Joi seară, petrolul WTI, de referinţă în SUA, a închis la 41,14 dolari pe baril, în urcare uşoară, după ce a atins un minim al săptămânii de 40,2 dolari pe baril, aproape de cel mai redus nivel din ultimii şase ani şi jumătate. Preţul petrolului Brent, referinţa din Europa, a scăzut joi cu 1,46%, la 46,67 dolari pe baril.

Petrolul este împins în jos şi ţinut la pământ de producţia abundentă, frânarea creşterii economice şi implicit a consumului de carburanţi în Europa, zone din Asia şi din America Latină, precum şi de un dolar american puternic, a cărui valoare a crescut cu 20% de la începutul acestui an.

Surse apropiate OPEC au declarat pentru The Telegraph că secretarul general al OPEC, Abdulla Salem el-Badri, a fost nevoit să abordeze mai mulţi lideri saudiţi pe problema preţului petrolului, în numele altor state membre OPEC. Se vorbeşte de asemenea despre o scrisoare trimisă de Algeria celorlalte ţări OPEC, cu propunerea de a discuta la nivel de miniştri măsuri care să vizeze creşterea preţului petrolului, precum introducerea unor plafoane prin care să se evite supraproducţia, notează The Telegraph.

Următoarea reuniune a liderilor OPEC este programată pentru luna decembrie, însă mai multe ţări membre, în frunte cu Algeria, Venezuela şi Iranul, fac presiuni pentru o întâlnire de urgenţă în care să fie discutată limitarea producţiei. Contactaţi de The Telegraph, reprezentanţii OPEC au refuzat să comenteze informaţiile.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) are 12 ţări membre, care asigură 40% din producţia mondială de petrol: Arabia Saudită, Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela. Arabia Saudită este responsabilă pentru 30% din producţia OPEC şi este de departe cel mai influent membru al cartelului.

Tensiuni în interiorul OPEC au apărut încă din noiembrie 2014, când Arabia Saudită a decis unilateral să majoreze producţia şi exporturile de petrol, decizie care a dat startul declinului abrupt al preţurilor barilului. Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golful Persic – Emiratele Arabe Unite, Kuweitul şi Qatarul – pompează mai mult de 60% din producţia OPEC, astfel că ceilalţi membrii ai cartelului, între care şi Iranul, pierd şi cotă de piaţă, şi venituri prin scăderea preţului. Atmosfera din interiorul organizaţiei a devenit cu atât mai neplăcută în această vară, după ce Statele Unite şi marile puteri au ajuns la un acord cu Teheranul privind limitarea controversatului program nuclear iranian în schimbul ridicării embargoului impus de occident asupra Republicii Islamice. Iranul va reveni astfel pe piaţa globală a petrolului spre sfârşitul acestui an, ceea ce va accentua dezechilibrul deja masiv dintre cerere şi ofertă.

Veniturile totale ale ţărilor membre OPEC au coborât anul trecut sub 1.000 de miliarde de dolari, iar 2015 va aduce o cădere abruptă având în vedere înjumătăţirea preţului petrolului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Autostrada Bucureștiului: 500 de camioane cu balast ajung în fiecare zi pe șantierul turcilor de la Alarko – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului: 500 de camioane cu balast ajung în fiecare zi pe șantierul turcilor de la Alarko – secretar ...
Lucrările pe loturile 1 și 2 ale din Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud) continuă într-un ritm bun, circa ...
Grupul TeraPlast l-a numit pe Laszlo Vajda în poziția de director de dezvoltare
Grupul TeraPlast l-a numit pe Laszlo Vajda în poziția de director de dezvoltare
Grupul TeraPlast anunță extinderea echipei manageriale prin numirea ca director de dezvoltare a lui Laszlo Vajda. Noul ...
Update: Reacția lui Rafila. Arafat a cerut în ședința de Guvern să fie impus testul PCR la intrarea în țară și pentru vaccinați – Surse Digi24
Update: Reacția lui Rafila. Arafat a cerut în ședința de Guvern să fie impus testul PCR la intrarea în țară și pentru ...
Update: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat vineri că în şedinţa de guvern nu a existat niciun fel ...