Petrolul şi-a revenit parţial, pe fondul îndoielilor privind o înţelegere între Rusia şi OPEC – analiză Saxo Bank

Preţul petrolului şi-a revenit parţial în ultima săptămâna a lunii ianuarie, pe fondul îndoielilor privind o înţelegere între Rusia şi OPEC, cafeaua a crescut cel mai mult din luna iunie încoace, în vreme ce zahărul a trecut printr-o neobişnuită scădere, reiese dintr-o analiză Saxo Bank.
Economica.net - lun, 01 feb. 2016, 10:09
Petrolul şi-a revenit parţial, pe fondul îndoielilor privind o înţelegere între Rusia şi OPEC - analiză Saxo Bank

‘Sectorul energetic a crescut cu 5,6%, dar tot rămâne la cote scăzute. Asta, combinată cu scăderea mărfurilor soft – numim aici cacaoa şi zahărul – au generat a şaptea lună de scăderi consecutive a indicelui Bloomberg Commodity. Zahărul a fost una dintre mărfurile cele mai ^îndrăgite^ de traderi, după ce a crescut cu 38% din septembrie până în decembrie. În ultimele două luni a rămas într-un interval stabil, iar acum pare să fi rămas fără suflu din cauza lipsei de date fundamentale solide care să-i menţină creşterea. Platina, care abia înregistrase o diminuare a preţului de 26% faţă de aur, a crescut semnificativ după ce atinsese cel mai jos nivel din 2009 încoace. Un progres ulterior ar avea nevoie de sprijinul aurului, pentru a sări de 900 de dolari, faţă de 865 de dolari cât e platina acum’, se arată în analiză.

Conform Saxo Bank, continua scădere a preţului la ţiţei a atras o corelare pozitivă între petrol şi acţiuni.

‘Această incertitudine a generat o revenire a aurului în ianuarie. Turbulenţele de pe piaţă au determinat şi scăderea profiturilor pe titlurile americane, imediat după prima creştere de dobândă Fed din ultimii nouă ani. Anul trecut, aurul a crescut semnificativ în primele 5 săptămâni din cauza problemelor cu francul elveţian şi a relaxării cantitative a Băncii centrale Europene. Schimbările din datele fundamentale au forţat fondurile hedge să mai închidă din poziţiile short, în timp ce investitorii au plasat 1,3 miliarde de dolari în produse exchange traded susţinute fizic de aur. Rămânem sceptici cu privire la potenţialul de creştere a aurului în acest moment, dar simţim, în acelaşi timp, că trendul se inversează, iar cererile de 1.000 de dolari/uncie vor începe să se stingă. Ce e de asemenea diferit faţă de anul trecut este că piaţa nu prea este expusă prin poziţii long’, se mai spune în analiză.

Raportul săptămânal privind inventarele din SUA a arătat o nouă creştere a stocurilor, până la 500 de milioane de barili. Creşterea a fost determinată de o scădere masivă a cererilor venite de la rafinării. Reducerea stocurilor Cushing, a producţiei şi informaţiile speculative privind înţelegerea Rusia/Arabia Saudită au contribuit din plin la aceste cifre.

‘Preţurile ţiţeiului WTI variază zilnic cu până la 7% – la o asemenea volatilitate, e firesc pentru investitori să folosească opţiunile drept un mod de a-şi exprima perspectiva asupra preţurilor la petrol. Plecând de la premisa că nu se va ajunge la o înţelegere între producătorii OPEC şi cei non-OPEC, direcţia preţului petrolului rămâne undeva la 30-35 de dolari/baril. Un acord important la o scară menţionată mai sus ar putea schimba dinamica preţului şi l-am putea vedea, temporar, peste 40 de dolari/baril. Alte necunoscute în ecuaţie ne fac să fim precauţi în prognoză, în acest moment. Dincolo de speculaţiile privind reducerile de producţie, alţi factori nu pot fi ignoraţi. Printre aceştia: cererea industrială din China, încăpăţânarea producţiei SUA, abilitatea Iranului de a creşte nivelul declarat al producţiei, evenimentele din Libia (care continuă să producă mult sub capacitate)’, susţin specialiştii Saxo Bank.

Saxo Bank Group (Saxo) este specialistul în investiţii şi în tranzacţionare online multi-asset, oferind investitorilor privaţi şi clienţilor instituţionali un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de investiţii.

Saxo a fost fondată în 1992 şi are sediul central în Copenhaga, deţinând birouri în 26 de ţări în Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America Latină, Africa şi Australia.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...