Petrom a contribuit în primele nouă luni cu aproape 40% la profitul grupului austriac OMV

Contribuţia Petrom la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al OMV a fost de 901 milioane de euro în primele nouă luni, reprezentând 39% din rezultatul grupului austriac OMV, care a înregistrat în intervalul analizat un avans de 18%, la 2,3 miliarde de euro.
Economica.net - mie, 07 nov. 2012, 07:09
Petrom a contribuit în primele nouă luni cu aproape 40% la profitul grupului austriac OMV

Contribuţia Petrom la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al OMV a fost de 901 milioane de euro în primele nouă luni, reprezentând 39% din rezultatul grupului austriac OMV, care a înregistrat în intervalul analizat un avans de 18%, la 2,3 miliarde de euro.

În primele nouă luni ale anului trecut, Petrom a avut o contribuţie la câştigul EBIT al OMV de 893 milioane de euro.

Vânzările OMV au avansat cu 27% în primele nouă luni, de la 24,7 miliarde de euro anul trecut la 31,26 miliarde de euro, se arată într-un raport al grupului.

Profitul EBIT ajustat pentru factori excepţionali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 37%, de la 1,8 miliarde de euro la 2,45 miliarde de euro. Petrom a avut o contribuţie de 910 milioane de euro, sau 37%, la câştigul EBIT ajustat al OMV, faţă de 895 milioane de euro în perioada similară a anului trecut.

Preţul petrolului Brent a stagnat la circa 112 dolari pe baril în primele nouă luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011.

„În primele nouă luni ale anului am reuşit să înregistrăm rezultate operaţionale solide, cu revenirea la normal a producţiei din Libia şi Yemen în trimestrul al treilea. Am beneficiat, de asemenea, de marje mai bune pe rafinare. În linie cu strategia noastră, care se concentrează pe dezvoltarea pe explorare şi producţie, am achiziţionat 15% din câmpul gazeifer Aasta Hansteen şi 20% din câmpul petrolifer Edvard Grieg, ambele în Norvegia. În plus, ne-am majorat suprafaţa de explorare în Marea Neagră şi am început dezvoltarea câmpului Latif din Pakistan”, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.

Divizia de Explorare şi Producţie a OMV a înregistrat un profit EBIT de 1,96 miliarde de euro în primele nouă luni, în urcare cu 25% faţă de 1,56 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a volumului mai ridicat al vânzărilor.

Operaţiunile de gaze şi energie electrică au raportat un profit EBIT de 112 milioane de euro pentru intervalul analizat, cu 6% mai mult faţă de 106 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul a fost susţinut de avansul puternic al vânzărilor de gaze naturale, cu 71%, la 308,5 TWh. În trimestrul al treilea, Petrom a avut o contribuţie mai mare la rezultatul OMV, ca urmare a contractelor mai bune pentru vânzarea de gaze naturale şi în pofida unui declin de 2% al vânzărilor, la 9,24 TWh, faţă de trimestrul al treilea al anului trecut.

Profitul EBIT pe rafinare şi marketing a urcat cu 6% în primele nouă luni, la 386 milioane de euro. Marja de rafinare s-a dublat de la 1,85 dolari pe baril anul trecut la 3,79 dolari pe baril. Rezultatul a fost influenţat de un câştig mai redus din efecte de inventar, de numai 38 milioane de euro în ianuarie-septembrie anul acesta, faţă de 208 milioane de euro în perioada similară a anului precedent.

Pentru restul anului 2012, OMV se aşteaptă ca preţul mediu al petrolului Brent să rămână peste 100 de dolari pe baril, în timp ce diferenţa faţă de petrolul Ural va rămâne relativ redusă. În Europa va persista diferenţa mare dintre preţurile gazelor naturale corelate cu cotaţia petrolului şi cele înregistrate la huburile de gaze naturale, se arată în raport.

Recuperarea marjelor de rafinare şi marketing în trimestrele al doilea şi al treilea a continuat în mare măsură şi în prima parte a trimestrului al patrulea, însă perspectivele rămân nesigure, notează OMV. Marjele şi volumele pe segmentul de petrochimie vor rămâne sub presiune, ca urmare a impactului situaţiei economice asupra preţurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al BASF SE, informează compania prin......
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că ...
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...