Petrom a descoperit un nou zăcământ de gaze în România

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, anunță descoperirea unui nou zăcământ de gaze naturale în Spineni, situat la aproximativ 70 km nord-est de Craiova. Gazele vor fi exploatate.
Mihai Nicuţ - J, 03 iul. 2025, 09:46
Petrom a descoperit un nou zăcământ de gaze în România

Sonda de explorare 1 Spineni, forată până la o adâncime de aproximativ 4.800 de metri, a confirmat prezența gazelor naturale și a condensatului, rezultatele fiind susținute de testele de producție. Testele la sonda care a facut descoperirea indică un potențial de producție de 180.000 m³ de gaze naturale  și 25 m³ de condensat pe zi,  cu un total 1.300 bep/zi. Prospectul a fost identificat pe baza datelor obținute în urma studiului seismic 3D Spineni, desfășurat în 2022 în perimetrul X Craiova.

România produce 22 de milioane de metri cubi de gaze pe zi.

„În 2025, ne propunem să investim 5,8 miliarde lei în Explorare și Producție, aproape jumătate din această sumă fiind alocată operațiunilor onshore în paralel cu avansarea Neptun Deep offshore, un proiect strategic ce implică investiții semnificative. Continuăm să investim pentru a contrabalansa declinul natural al producției din zăcămintele  mature și pentru a explora noi oportunități în proximitatea zonelor în care avem deja operațiuni” a declarat Cristian Hubati, Membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare și Producție.

Testele au confirmat că descoperirea este comercială, următorul pas este aprobarea planului de dezvoltare. Pentru acest proiect onshore, OMV Petrom a investit aproximativ 15 milioane EUR în faza de explorare.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2024, acționarii români dețin peste 44% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 23,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 4,5% sunt deținute de alți investitori străini.

 

Te-ar mai putea interesa și
Echipele Continental din Iași, Sibiu și Timișoara, implicate în dezvoltarea SUV-ului Audi Q6 e-tron
Echipele Continental din Iași, Sibiu și Timișoara, implicate în dezvoltarea SUV-ului Audi Q6 e-tron
Grupul german Continental, cu o puternică prezență în România, a dezvoltat mai multe tehnologii pentru SUV-ul premium Audi Q6 e-tron, inclusiv un sistem inteligent de acces digital....
O abație veche de 1.000 de ani din Ungaria, încearcă să salveze cărțile pe care le deține de o infestare cu insecte
O abație veche de 1.000 de ani din Ungaria, încearcă să salveze cărțile pe care le deține de o infestare cu insecte
Zeci de mii de cărţi, vechi de secole, sunt scoase de pe rafturile unei abaţii medievale din Ungaria, în încercarea ...
UniCredit va continua distribuția titlurilor de stat Fidelis după preluarea Alpha Bank
UniCredit va continua distribuția titlurilor de stat Fidelis după preluarea Alpha Bank
UniCredit Bank S.A. (UniCredit Bank) anunță că începând cu 15 august 2025 va prelua toate serviciile de investiții ...
Europa riscă să rămână în urmă în cursa inteligenței artificiale. Pentru a reduce decalajul față de SUA trebuie accelerată adoptarea tehnologiei AI
Europa riscă să rămână în urmă în cursa inteligenței artificiale. Pentru a reduce decalajul față de SUA trebuie ...
Europa riscă să rămână în urmă în cursa globală a inteligenței artificiale, iar pentru a reduce decalajul de productivitate ...