Petrom a plătit în acest an statului impozite suplimentare de 370 de milioane de lei

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a plătit la bugetul de stat în acest an cu 370 de milioane de euro mai mult în contul noii taxe pe construcţiile speciale şi al supra-impozitului pe veniturile suplimentare, echivalentul unei majorări cu 90% a redevenţelor petroliere, a declarat, marţi, Andreas Matje, directorul financiar al companiei, în cadrul unei conferinţe de presă.
Economica.net - mar, 12 aug. 2014, 09:14
Petrom a plătit în acest an statului impozite suplimentare de 370 de milioane de lei

‘Am avut în primul semestru o contribuţie suplimentară la bugetul de stat de 370 de milioane de lei, ca urmare a noilor taxe din România. Este vorba de taxa pe construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea contabilă brută, impozitul pe veniturile suplimentare, de 60% din veniturile suplimentare ca urmare a liberalizării preţului la gaze, precum şi de impozitul pentru exploatarea resurselor naturale, de 0,5% din valoarea ţiţeiului’, a explicat oficialul OMV Petrom.

Potrivit acestuia, impactul acestor taxe la nivelul companiei echivalează cu o creştere de 90% a redevenţelor pentru ţiţei şi gaze.

‘De asemenea, câştigurile din liberalizarea preţului gazelor sunt neutralizate în mare măsură de creşterea taxelor şi impozitelor, iar planurile de investiţii sunt sub presiune’, a adăugat Matje.

Scăderea vânzărilor Petrom cu 7% în primul primul semestru al anului a fost determinată de concurenţa crescută de pe piaţa petrolieră şi de introducerea noii accize, a declarat anterior directorul financiar, în aceeaşi conferinţă de presă.

‘Vânzările consolidate au fost afectate în principal de vânzările scăzute de produse petroliere, ca urmare a noii accize şi a concurenţei crescute’, a spus Matje.

Acciza suplimentară pentru produsele petroliere, în valoare de 7 eurocenţi pe litru, a fost introdusă la 1 aprilie 2014.

Totodată, în acest an, noi companii petroliere, precum azerii de la SOCAR sau ruşii de la Gazprom, şi-au optimizat lanţul de benzinării de pe piaţa din România şi afectează din ce în ce mai mult vânzările marilor companii prezente până acum pe piaţă.

Vânzările OMV Petrom s-au cifrat la 10,72 miliarde lei în primele şase luni din 2014, în scădere cu 7% faţă de primul semestru din 2013, când au totalizat 11,576 miliarde lei.

Grupul OMV Petrom a înregistrat un profit net de 1,38 miliarde lei în primul semestru din 2014, în scădere cu 42% comparativ cu prima jumătate a anului trecut.

Profitul operaţional (EBIT) a fost de 2,09 miliarde lei, în scădere cu 29% de la nivelul de 2,97 miliarde lei înregistrat în perioada ianuarie – iunie 2013.

Profitul pe acţiune pentru semestrul I 2014 se situează la 0,0245 lei/acţiune, mai mic cu 42% faţă de perioada similară a anului trecut – 0,0422 lei/acţiune.

Potrivit datelor OMV Petrom, investiţiile au însumat 2,9 miliarde lei în primele şase luni din acest an, fiind mai mari cu 40% faţă de primul semestru al anului trecut, când s-au situat la 2,08 miliarde lei.

În trimestrul al doilea din 2014, OMV Petrom a obţinut un profit net de 312 milioane lei comparativ cu 1,075 miliarde lei în primul trimestru din 2014, profitul operaţional a fost de 626 milioane lei (1,472 miliarde lei în trimestrul I 2014), iar vânzările s-au cifrat la 5,423 miliarde lei, în creştere uşoară faţă de primele trei luni ale anului în curs (5,296 miliarde lei).

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia Stratum Energy România LLC, împreună cu Stratum Energy Romania LLC......
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...