Petrom a promis Guvernului: Nu vom exporta gaze româneşti

Deşi de la anul exportul de gaze este permis şi din punct de vedere tehnic şi legal, Petrom a semnat un acord cu Guvernul prin care se angajează să nu exporte gazele.
Economica.net - mar, 27 nov. 2012, 10:21
Petrom a promis Guvernului: Nu vom exporta gaze româneşti

Reprezentanţii companiei petroliere OMV Petrom s-au anagajat în faţa Guvernului României să nu exporte gaze naturale din producţia proprie, după ce preţul gazului va fi liberalizat, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. Promisiunea oficialilor companiei petroliere a fost făcută în discuţiile dintre cele două părţi care au avut drept final anularea obligaţiei anterioare a OMV Petrom să importe gaze naturale pentru producţia de electricitate a propriei centrale electrice, recent construită la Brazi.

Solicitată de ECONOMICA.NET să comenteze veridicitatea acestei înţelegeri, OMV Petrom a confirmat că nu intenţionează să exporte gaze naturale în viitorul apropiat. “La acest moment nu există intenţii de a exporta gaze. Ne vom concentra asupra vânzarii de gaze în România, unde credem că există oportunităţi de piaţă, şi asupra optimizării lanţului valoric al gazelor” spun reprezentanţii Petrom.

Procesul de liberalizare a preţiurilor la gaze va începe la finalul acestui an, şi, din acel moment, producătorii de gaz vor putea începe să vândă gazele la preţuri convenite prin acorduri libere, nu pe baza preţului stabilit de ANRE. Pentru consumatorii casnici, liberalizarea va începe anul viitor.

Teoretic, din momentul liberalizării, cei doi producători de gaze din România, Romgaz şi Petrom pot vinde gazele, în procente stabilite prin calendarul de liberalizare, inclusiv la export. Mai trebuie îndeplinită o condiţionalitate tehnică: deşi este deja în funcţiune conducta Szeged-Arad, prin care sistemul nostrru de transport este conectat la cel din Uniunea Europeană, deocamdată din punct de vedere tehnic este permis doar importul, nu şi exportul. Oficialii de la Bucureşti au spus că, din 2013, va fi posibil fluxul de gaze în ambele sensuri, ceea ce face exportul posibil şi din punct de vedere tehnic, nu doar legal.

Exportul de gaze ar fi destul de profitabil pentru companii, dat fiind că pot obţine pe pieţele de afară preţuri mult mai bune. Pentru comparaţie, în condiţiile în care preţul gazelor din producţia internă, impus de stat, este de circa 160 de dolari 1.000 de metri cubi, România importă gaze de la Gazprom la un preţ de 480 de dolari.

Chestiunea legată de exporturile de gaze a reingtrat în actualitate după ce Comisia Europeană a declanşat procedurile de infringement la adresa României, Guvernul de la Bucureşti fiind acuzat că interzice exporturile de gaze. România are două luni să răspundă, dar oficialii de la Bucureşti au spus că legislaţia s-a schimbat astfel încât exportul de gaze este permis.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...