1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 8 º

Companii

Petrom a scumpit carburanţii

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a majorat, azi, preţurile la carburanţi.

15 feb, 2013 | Economica.net

OMV Petrom a majorat preţurile la benzine şi motorine cu trei bani pe litru, de astăzi.

Astfel, după scumpire, un litru de benzină Standard 95 costă, la staţia Petrom din strada Braşov din Bucureşti, 6,11 lei, iar benzina Extra 99 a ajuns la 6,53 lei pe litru. Un litru de motorină Standard costă 6,21 lei, iar preţul unui litru de motorină Extra este de 6,44. lei.

OMV Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea de circa 550 de staţii, fiind urmată de Rompetrol şi Lukoil.

Companiile petroliere ajustează preţurile la carburanţi în funcţie de cotaţiile la ţiţei şi la produsele petroliere pentru zona lor de referinţă, dar şi de condiţiile de pe piaţa locală.

La începutul anului, compania a fost nevoită să crească preţurile la carburanţi, din cauza taxelor. De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare noul curs leu-euro, depreciat pentru moneda naţională, la care se plătesc accizele şi, în plus, Guvernul a crescut şi acciza la motorină. În plus, Petrom a mai fost supusă la plata unor taxe suplimentare: una pe venitul excepţional realizat din comercializarea gazelor, ca urmare a liberalizării pieţei şi alta pe extracţia petrolului.

Potrivit unei analize a Noble Securities, deşi companiile petroliere din România au scumpit în acest an carburanţii, reflectarea creşterii consistente a preţului petrolului în preţurile carburanţilor a fost temperată de întărirea leului faţă de dolarul american, în luna ianuarie. În februarie însă, leul s-a depreciat, contribuind la amplificarea scumpirilor. Puteţi citi analiza aici.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO