Petrom: Am săpat 1.500 de sonde noi în ultimii 10 ani

Oficialii Petrom spun că au reuşit să stopeze declinul natural al producţiei de petrol şi gaze din ţară după ce au modernizat parcul de sonde şi au săpat altele noi.
Economica.net - joi, 15 mai 2014, 21:02
Petrom: Am săpat 1.500 de sonde noi în ultimii 10 ani

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România şi singurul producător de ţiţei şi gaze din ţară, au fost forate 1.500 de noi sonde din 2005 până acum şi a modernizat 60% din tot parcul de sonde operate, a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru Explorare şi Producţie, în cadrul unei conferintei internationale National Oil Companies Congress, ce a avut loc zilele trecute la Londra.

Petrom operează circa 9.000 de sonde.

„România este un caz aparte în industria de petrol şi gaze. A fost, acum 100 de ani, unul dintre cei mai mari producători de gaze din lume, însă acum se luptă cu zacaminte foarte bătrâne, foarte costisitor de exploatat. Am investit foarte mult pentru a stabiliza producţia şi pentru a debloca rezerve suplimentare de ţiţei şi gaze, iar rezultatele încep sa se vada”, a spus Selischi.

Potrivit datelor avansate de companie, Petrom a investit 10 miliarde de euro în ultimii nouă ani, cea mai mare parte în segmentul de explorare şi producţie.

Anul trecut, Petrom a reuşit, în premieră să stopeze declinul natural al producţiei de petrol şi gaze din România şi chiar să raporteze o uşoară creştere a cantităţilor extrase, dar, cu toate acestea, producţia curentă a companiei mai reprezintă doar o treime din vârful atins în 1976.

Producţia medie în România a fost, în 2013, de 171.400 bep/zi, în creştere faţă de nivelul de 170.500 bep/zi.
În acest an se împlinesc 10 ani de la momentul privatizării Petrom cu grupul austriac OMV, perioadă în care, potrivit contractului, redevenţele datorate statului român nu au putut fi modificate. Discuţiile pe marginea creşterii redevenţelor între oficialii companiei petroliere şi cei ai statului au început deja. Cei de la Petrom au tot spus că, înainte ca autorităţile să ia o decizie referitoare la creşterea fiscalităţii la care va fi supusă producţia de petrol şi gaze din România, oficialii trebuie să cunoască specificul producţiei de la noi.

„Majoritatea zăcămintelor pe care le operează OMV Petrom sunt zăcăminte mature, exploatate de peste 40 de ani, care şi-au atins vârful de producţie cu multi ani in urma. Aceste zăcăminte mature au o podere de aproape 90% în portofoliul nostru” a explicat Selischi. „Zacamintele sunt foarte fragmentate. Circa o treime din producţia noastră vine din zăcaminte de dimensiuni reduse, care reprezintă circa 90% din zăcămintele noastre. Nivelul mediu al producţiei per zăcământ este de circa 700 bep (barili echivalent petrol)/zi; pentru comparatie, producţia medie per zăcământ este de circa 5.000 bep /zi în Marea Britanie sau de 300.000 bep/zi în Arabia Saudită” a mai spus directorul Petrom.

Citeşte şi: 

Mariana Gheorge, Petrom: „Încercăm să evităm şocurile. Am ieftinit cu 15 bani după scumpirea de 40”. INTERVIU

Nivelul actual al redevenţelor este cuprins între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, în funcţie de zăcământ, cu o medie de 7%. Potrivit ultimelor estimări (firma de cercetare Global Data), este de aşteptat ca nivelul mediu al redevenţelor să ajungă undeva la 10%.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...