1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Petrom coboară prețul la benzină sub 5 lei litrul în București și anunță promoții pentru motorină

OMV Petrom a ieftinit acum două zile benzina și mototina și a lansat o nouă promoție de week-end, efectul cumulat al celor două măsuri fiind coborârea prețurilor la benzină sub nivelul de 5 lei pe litru, inclusiv în stațiile din București, potrivit unor calcule ECONOMICA.NET făcute pe baza datelor comunicate de companie.

10 ian, 2015 | ECONOMICA.net

Petrom a ieftinit, pe 8 ianuarie, benzina și motorina cu 7 bani pe litru, ca urmare a scăderii continue a cotațiilor petroliere. În plus, din acest an, compania petrolieră a modificat și promoția de week-end pe care o avea anul trecut. Până la finalul lui 2014, OMV Petrom avea o promoție prin care prețurile la benzina și GPL văndute în zilele de sâmbătă și duminică erau mai mici cu 7 bani pe litru. În acest an, sistemul a fost modificat: reducerea de week-end este de 5 bani pe litru, dar se va aplica, pe lângă benzină și GPL, și la motorină, carburantul care se vinde cel mai bine în România. Promoția este valabilă în 190 de stații, cele mari și cu volume semnificative de vânzări, din cele circa 550 pe care le operează compania la nivel național. Pentru București, promoția va fi valabilă în16 stații dintre cele 59 din oraș și de la ieșiri. Promoțiile sunt afișate în stațiile respective.

La finalul anului trecut, ca urmare a scăderii prețurilor la carburanți, generate de înjumătățirea cotațiilor la petrol din ultimele șase luni, prețurile la benzină au coborât sub pragul de 5 lei pe litru în cele mai ieftine stații ale companiei, cele din zona Moldovei. De reținut că marile rețele de benzinării nu au același preț la carburanți peste tot în țară, ba chiar prețurile diferă la stații din același oraș. Astfel, spre exemplu, prețurile din Bacău sunt mai mici decât cele din București, iar, în București, prețurile din zona Berceni sunt mai mici decât în Dorobanți.

După ieftinire și după reducerea de week-end, la stația de pe Șoseaua Alexandriei din București, benzina de 95 costă 4,91 lei pe litru, iar motorina standard 5,11 lei pe litru. Benzina cu cifră octanică superioară costă 5,39 lei pe litru, iar motorina extra 5,40 lei pe litru. Alte stații cu vânzări semnificative la care benzina costă sub 5 lei pe litru sunt, de exemplu, Ghencea, Toporași, Barbu Văcărescu sau cea de pe strada Mihai Eminescu.

Prețurile la carburanți au scăzut din cauza prăbușirii cotațiilor la nivel mondial, barilul de petrol coborând sub pragul de 50 de dolari, mai puțin de jumătate față de nivelul de la jumătatea anului trecut. Prețul la benzină a coborît cu 20%, iar motorina s-a ieftinit cu circa 17% și la pompele din România, dar premierul Victor Ponta s-a declarat nemulțumit de reducerile de preț și a cerut ieftiniri și mai accentuate. "Îi rog public pe cei doi miniştri - ministrul Transporturilor şi ministrul Finanţelor - să aibă o discuţie normală, instituţională între Guvern şi companiile private din domeniul combustibililor, pentru că acciza a rămas ca în 2014, toate taxele sunt ca în 2014, preţul petrolului a scăzut peste tot în lume, numai la noi nu scade. Sigur, preţul nu e făcut de Guvern, dar sunt absolut convins că o discuţie serioasă cu companiile ne va ajuta să ajungem la un preţ corect şi rezonabil", a spus Ponta. Premierul nu a pomenit însă nimic despre creșterea ponderii taxelor colectate în prețul carburanți

Vedeți aici Cu cât s-au ieftinit carburanții și cât a ajuns să ia statul din prețul de la pompă

OMV Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din București, fiind urmată de Rompetrol, Lukoil și Mol.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO