Petrom: Concurenţa de pe piaţa petrolieră şi acciza suplimentară au dus la scăderea vânzărilor

Scăderea vânzărilor Petrom cu 7% în primul primul semestru al anului a fost determinată de concurenţa crescută de pe piaţa petrolieră şi de introducerea noii accize , a declarat, marţi, Andreas Matje, directorul financiar al companiei, în cadrul unei conferinţe de presă.
Economica.net - mar, 12 aug. 2014, 08:42
Petrom: Concurenţa de pe piaţa petrolieră şi acciza suplimentară au dus la scăderea vânzărilor

Grupul OMV Petrom a înregistrat un profit net de 1,38 miliarde lei în primul semestru din 2014, în scădere cu 42% comparativ cu prima jumătate a anului trecut.

‘Vânzările consolidate au fost afectate în principal de vânzările scăzute de produse petroliere, ca urmare a noii accize şi a concurenţei crescute’, a spus Matje.

Acciza suplimentară pentru produsele petroliere, în valoare de 7 eurocenţi pe litru, a fost introdusă la 1 aprilie 2014.

Totodată, în acest an, noi companii petroliere, precum azerii de la SOCAR sau ruşii de la Gazprom, şi-au optimizat lanţul de benzinării de pe piaţa din România şi afectează din ce în ce mai mult vânzările marilor companii prezente până acum pe piaţă.

Vânzările OMV Petrom s-au cifrat la 10,72 miliarde lei în primele şase luni din 2014, în scădere cu 7% faţă de primul semestru din 2013, când au totalizat 11,576 miliarde lei.

Profitul operaţional (EBIT) a fost de 2,09 miliarde lei, în scădere cu 29% de la nivelul de 2,97 miliarde lei înregistrat în perioada ianuarie – iunie 2013.

Profitul pe acţiune pentru semestrul I 2014 se situează la 0,0245 lei/acţiune, mai mic cu 42% faţă de perioada similară a anului trecut – 0,0422 lei/acţiune.

Potrivit datelor OMV Petrom, investiţiile au însumat 2,9 miliarde lei în primele şase luni din acest an, fiind mai mari cu 40% faţă de primul semestru al anului trecut, când s-au situat la 2,08 miliarde lei.

În trimestrul al doilea din 2014, OMV Petrom a obţinut un profit net de 312 milioane lei comparativ cu 1,075 miliarde lei în primul trimestru din 2014, profitul operaţional a fost de 626 milioane lei (1,472 miliarde lei în trimestrul I 2014), iar vânzările s-au cifrat la 5,423 miliarde lei, în creştere uşoară faţă de primele trei luni ale anului în curs (5,296 miliarde lei).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...