Petrom estimează o scădere cu 20% a investiţiilor în 2016

Grupul OMV Petrom estimează o reducere a investiţiilor cu circa 20% în 2016 comparativ cu 2015, la 700 de milioane de euro, pe fondul unei diminuări cu aproximativ 60% a investiţiilor de explorare.     
Economica.net - mie, 10 aug. 2016, 07:35
Petrom estimează o scădere cu 20% a investiţiilor în 2016
„Valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) pentru 2016 este estimată la aproximativ 0,7 miliarde de euro, cu circa 20% mai mică faţă de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicată proiectelor din Upstream, care includ, printre altele, activităţi de foraj, reparaţii capitale şi proiecte de redezvoltare a zăcămintelor; investiţiile de explorare sunt estimate să scadă cu aproximativ 60% faţă de nivelul ridicat din 2015, în principal ca urmare a finalizării activităţilor de foraj din blocul Neptun”, precizează compania într-un comunicat.

Pe de altă parte, OMV Petrom preconizează un declin de 4% al producţiei la nivel de Grup, din cauza declinului natural necompensat integral ca urmare a nivelului redus al investiţiilor, precum şi a lucrărilor planificate de optimizare a instalaţiilor de 
suprafaţă de la Totea Deep în semestrul al doilea din 2016. 

Printre proiectele pentru a doua jumătate a acestui an se numără demararea producţiei experimentale din sonda de explorare Padina Nord 1 (Operator Hunt Oil, OMV Petrom 50%) în ultimul trimestru al anului şi construcţia unei facilităţi de producţie pentru tratarea şi livrarea de gaze şi condensat de la sonda de explorare Padina Nord 1. Cât priveşte Perimetrul Neptun Deep (50% OMV Petrom, 50% ExxonMobil), în prezent se derulează o analiză detaliată pentru stabilirea viabilităţii dezvoltării comerciale iar o decizie finală de investiţie ar putea fi luată în aproximativ doi ani, urmând ca prima producţie să poată fi obţinută la începutul decadei viitoare. 

Tot pentru acest an compania intenţionează vânzarea parcului eolian Dorobanţu, în acord cu strategia sa de a se concentra pe activităţile de bază. 

Grupul OMV Petrom estimează o scădere a cererii de gaze a României în acest an în condiţiile în care preţul gazelor pentru piaţa 
reglementată a fost îngheţat la 60 lei/MWh până la finalul lunii martie 2017, în timp ce piaţa liberă este caracterizată prin concurenţa crescută şi presiune pe marje, inclusiv ca efect al competitivităţii sporite a gazelor de import. 

„Pe piaţa de energie electrică, anticipăm că cererea în 2016 va fi relativ stabilă, cu marje în creştere, ca urmare a mediului de preţ de pe piaţa gazelor”, arată sursa citată. 

Potrivit estimărilor grupului, pentru anul 2016, preţul ţiţeiului Brent va înregistra o valoare medie de circa 40 dolari pe baril.

Grupul OMV Petrom a afişat un profit net în scădere cu 61% după prima jumătate a acestui an, rezultatul net cifrându-se la 405 milioane de lei comparativ cu 1,036 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...