Petrom, Exxon şi Transgaz au semnat un acord privind preluarea gazelor din Marea Neagră

Companiile petroliere OMV Petrom şi ExxonMobil au semnat, săptămâna trecută, împreună cu Transgaz, transportatorul naţional de gaze, un acord privind preluarea gazelor din Marea Neagră în sistemul naţional, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, prezent la o conferinţă pe teme energetice.
Economica.net - vin, 30 mai 2014, 10:20
Petrom, Exxon şi Transgaz au semnat un acord privind preluarea gazelor din Marea Neagră

‘Există un acord semnat săptămâna trecută. Departamentul pentru Energie nu este parte din această înţelegere, nu există nicio obligaţie a statului. Este un acord scris privind intrarea gazelor produse în Marea Neagră în sistemul de transport românesc, ceea ce este perfect normal’, a susţinut ministrul delegat.

El a refuzat să dea mai multe detalii, precizând că acordul este confidenţial şi este de competenţa părţilor să facă publice prevederile lui.

Americanii de la ExxonMobil şi OMV Petrom colaborează pentru explorarea perimetrului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde producţia de gaze este estimată pentru anul 2019.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Nicolescu a declarat că România va produce mai multă energie decât va consuma în anul 2019 şi va fi a doua ţară din UE, după Danemarca, care va atinge această performanţă.

‘Avem un potenţial real ca în a doua jumătate a anului 2019 să producem mai multă energie electrică şi gaze naturale decât vom consuma, presupunând că, la acel moment, consumul va fi acelaşi. Vom continua să importăm ţiţei, însă exportul de energie electrică şi cel de gaze va fi mai mare decât importul de ţiţei’, a spus Nicolescu.

Potrivit acestuia, în acel moment România va intra, alături de Danemarca, în cercul exclusivist al statelor europene care produc mai multă energie decât consumă.

‘În acel moment, vom intra alături de Danemarca în rândul celor care produc mai multă energie decât consumă. Acum, România este a treia ţară din UE ca independenţă energetică, iar Danemarca este singura care produce mai multă energie decât consumă’, a susţinut ministrul delegat pentru Energie.

În ceea ce priveşte energia regenerabilă, Nicolescu a mai spus că România a făcut progrese prea mari într-un timp prea scurt, prin urmare în perioada următoare va avea o abordare prudentă în ceea ce priveşte dezvoltarea acestui sector.

‘Trebuie să fim siguri că sistemul de transport şi distribuţie poate prelua energia regenerabilă’, a completat Nicolescu.

El a mai afirmat că, în prezent, 25 de specialişti din mai multe instituţii de stat lucrează la realizarea noii strategii energetice a României pentru perioada 2014-2020 şi să un prim draft al documentului ar putea fi publicat în octombrie spre dezbatere publică.

Nicolescu a adăugat că şi-ar dori ca statul să joace un rol mai important în companiile unde este acţionar minoritar.

‘Avem exemplul Fondului Proprietatea, care îşi apără cu consecvenţă interesele în companiile unde este acţionar minoritar. Aşa ar trebui să facem şi noi, mai ales în companiile de distribuţie’, a mai precizat Nicolescu.

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Candienii de la DeepRock își extind echipa din România, după ce luna trecută l-au numit pe Adrian Volintiru, fostul șef al Romgaz, la conducerea operațiunilor de pe plan local. ...
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un ...
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, sâmbătă, prefecţilor să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment, în ...
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, ...