Petrom ieftineşte din nou carburanţii, cu două săptămâni înainte de marea scumpire

Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor din România, a ieftinit miercuri la ora zero carburanţii, pentru a treia oară în mai puţin de o săptămână în contextul în care peste două săptămâni carburanţii se vor scumpi masiv din cauza introducerii noii taxe.
Economica.net - mar, 11 mart. 2014, 09:42
Petrom ieftineşte din nou carburanţii, cu două săptămâni înainte de marea scumpire

Petrom a operat o ieftinire de doi bani pe litru la benzină şi de patru bani pe litru la motorină, în staţiile de distribuţie a carburanţilor, începând de vineri de la ora 00.00. Chiar dacă reducerea de preţ nu este de anvergură, este a treia în mai puţin de o săptămână: compania a redus sâmbata preţurile cu trei bani pe litru, atât la benzină cât şi la motorină, după ce vineri ieftinise cu patru bani pe litru benzina şi cinci bani pe litru motorina. În total, ieftinirea este aşadar de 9 bani pe litru la benzină şi 12 bani la motorină.

După reducerea de preţ de la miezul nopţii, la staţia din Bucureşti de pe strada Braşov, de exemplu, benzina de 95 costă 5,86 lei pe litru, iar benzina extra 99 6,31 bani pe litru. Motorina costă 5,98 lei pe litru.

Companiile petroliere reduc  preţurile la carburanţi în funcţie de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, dar şi de condiţiile de piaţă.

Reducerile de preţ vin în contextul în care carburanţii se vor scumpi masiv începând cu 1 aprilie, ca urmare a introucerii accizei suplimentare, de 7 eurocenţi pe litru. Mult discutată şi disputată între premierul Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, noua taxă va fi cu siguranţă întrodusă, potrivit declaraţiei noului ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu.

Ea a spus că acciza va fi intrpodusă cu siguranţă l 1 aprilie pentru că este cuprinsă în buget. “Nimănui nu-i place să pună taxe, nici măcar ministrului de Finanțe, dar această acciză a fost necesară și a fost calculată pentru acest buget, pentru acest an. Nu cred că va avea un efect atât de mare cât s-a comentat în presă”, a afirmat Petrescu, luni seară la Antena 3.

Introducerea accizei de 7 eurocenţi va conduce la o scumpire a carburanţilor de 40 de bani pe litru. Companiile petroliere au anunţat că nu vor suporta nimic din această majorare, pe care o vor transfera în preţ.

Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea de circa 500 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil, Mol şi Eni (Agip). Petrom este controlată de compania austriacă OMV.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...