Petrom a ieftinit din nou carburanţii. Tendinţa de scădere a preţurilor ar putea continua

OMV Petrom a ieftinit marţi carburanţii vânduţi în staţiile proprii, la câteva zile după ce compania a operat alte ieftiniri, din cauza cotaţiilor în scădere la produse petroliere. Preţurile internaţionale arată că ieftinirile ar putea continua.
Mihai Nicuţ - lun, 13 oct. 2014, 10:59
Petrom a ieftinit din nou carburanţii. Tendinţa de scădere a preţurilor ar putea continua

OMV Petrom a redus preţurile practicate pentru benzina şi motorina vândute în staţiile proprii cu cinci bani, respectiv patru pe litru, începând cu 14 octombrie, ora 00.00.

După ieftiniri, la staţia Petrom de pe strada Braşov din Bucureşti, de exemplu, benzina de 95 costă 6,07 lei pe litru, iar benzina extra 99 are un preţ de 6,54 lei pe litru. Motorina standard costă 6,20 lei pe litru. Motorina extra are un preţ de 6,48 lei/litrul.

Companiile petroliere stabilesc preţurile la carburanţi în funcţie de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, de cursul de schimb, de nivelul fiscalităţii dar şi de condiţiile de pe piaţă. De această dată, ieftinirea barilului de petrol a condus la o scădere a cotaţiilor produselor petroliere.

Ieftinirea operată de Petrom vine după ce compania a scăzut în mai multe rânduri preţurile, săptămna trecută, ultima dată chiar vineri, cu cinci bani pe litru. Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea de circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

Producţia globală creşte, mai mult decât consumul

Tendinţa de ieftinire a carburanţilor, va continua, cel mai probabil, datorită cotaţiilor barilului de ţiţei de pe pieţele internationale, care influenţează apoi cotaţiile produselor petroliere de pe piaţa de referinţă pentru companiile românesti (cotaţiile Platt’s Mediterranean). Potrivit ultimului raport al Organizaţiei Ţărilor Producătoare de Petrol (OPEC), valabil pentru luna octombrie, preţul de referinţă pentru „coşul” luat în calcul de organizaţie a scăzut pentru a treia lună consecutiv. De fapt, ţiţeiul luat de OPEC drept referinţă este acum cu 12 dolari mai ieftin (sau 11%), comparativ cu nivelul de acum trei luni.

Ţiţeiul OPEC costă 95,98 dolari barilul, ţiţeiul WTI (West Texas Intermediate, de referinţă pentru piaţa americană) 93,03 dolari barilul, iar petrolul Brent, de referinţă pentru piaţa londoneză, costă 98,57 de dolari barilul.

„Cererea scăzută şi oferta în creştere, în special din bazinul Atlantic şi din Asia) sunt factorii cheie care pun presiune pe piaţa petrolului. Datele despre evoluţia slabă a economiilor europene şi cea a Chinei, alături de aprecierea dolarului şi de programul de revizii al rafinăriilor americane contribuie de asemenea la scăderea preţurilor” se arată în raportul OPEC.

În ultimele trei luni, Petrom a coborât preţurile la benzină şi motorină cu circa 30 de bani pe litru.

Ruşii au alte explicaţii, dar şi alte variante

Vicepreşedintele Rosneft, compania de petrolieră de stat din Rusia crede însă că surplusul de petriol de pe piaţă este un fenomen temporar.”Dinamica preţurilor de acum şi din ultimele câteva luni, poate să nu reflecte neapărat o tendinţă obiectivă” a spus Mihail Leontiev, care nu s-a ferit nici de cuvântul „manipulare”. „Mai întâi, Arabnia Saudită a început să ofere discounturi mari, ceea ce este o manipulare politică, ceea ce s-ar putea termina rău. Apoi, vorbim despre ţiţeiul furat de Statul Islamic, care ajunge pe piaţă prin Turcia şi Israel cu un triplu discount. Nu este mult, dat este petrol furat, deci este ieftin” a spus vicele Rosneft.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...