UPDATE Petrom livrează de azi gaze pentru 4.300 de locuinţe din Republica Moldova. Preţul este mai mic decât cel al Gazprom

04 03. 2015
gaze_gazoduct__46787654_49767900

UPDATE 14:11 Republica Moldova a început importul de gaze naturale din România

Republica Moldova a început miercuri importul de gaze naturale din România prin gazoductul Iaşi-Ungheni, construit cu susţinerea financiară a Uniunii Europene, a anunţat Ministerul Economiei de la Chişinău într-un comunicat.

OMV Petrom este singura companie care s-a oferit să vândă gaze în Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni finalizat anul trecut. Livrările încep azi în limita a 1.800 de metri cubi orari, 43.000 de metri cubi zilnic, potrivit nominalizării făcută la Transgaz. Dacă luăm în calcul un consum mediu de iarnă de 10 metri cubi zilnic pentru încălzirea unei locuinţe, cantităţile de gaze pe care Petrom le trimite în Moldova ar fi de ajuns pentru 4.300 de case.

Cantităţile sunt extrem de mici, mult sub potenţialul conductei, însă şi consumul din zona Ungheni este la fel. Livrările la această capacitate vor continua pentru cel puţin trei zile, pentru că aceasta este durata minimă a nominalizării de transport.

Preţul la care Petrom vinde gazul este de 1.010 lei pe mia de metri cubi, circa 255 de dolari, mult mai mic decât cel la care Moldova importă acum din Rusia – 330 de dolari pe mia de metri cubi.

„Noi putem transporta până la 14.000 de metri cubi pe oră (336.000 de metri cubi pe zi) dacă au ei nevoie. Consumul e mic în zona Ungheni. Odată ce se va conecta Chişinău în a doua etapă, se vor putea transporta 175.000 de metri cubi pe oră”, explică, în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET, Petru Văduva, director Transgaz.

Debutul livrărilor de gaz din România către Moldova a fost anunţat, ieri, de către Chiril Gaburici, premierul ţării vecine.

”Gazoductul Iaşi – Ungheni îşi va începe activitatea cu ziua de miercuri; desfăşurăm deja discuţii la capitolul gazoductului Ungheni – Chişinău, ceea ce ne va da posibilitatea să acoperim întreaga ţară cu gazul din România şi să creăm o concurenţă loială pe piaţa energetică din Republica Moldova”, a declarat Gaburici în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de secretarul adjunct de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit Unimedia.

Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat la 27 august 2014, de Ziua Independenţei, la un an de la lansarea construcţiei acestuia, aminteşte Radio Chişinău. Contractul de livrare a gazului din România, prin gazoductul Iaşi-Ungheni, a fost semnat la 22 decembrie 2014 de către autorităţile de la Chişinău şi cele de la Bucureşti.

De la începutul anului, Republica Moldova cumpără gaze naturale din Federaţia Rusă la preţul de 332 de dolari/1.000 mc. La momentul semnării contractului, preţul gazului românesc era mai ieftin decât cel importat din Rusia cu cel puţin 50 de dolari/1.000 mc. Prevăzută să reducă dependenţa Republicii Moldova de gazele ruseşti, conducta urmează a fi extinsă până la Chişinău.

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a costat 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane au fost asigurate de Uniunea Europeană. Gazoductul are lungimea de 43,2 kilometri şi capacitatea de 1,5 miliarde de metri cubi.

 Republica Moldova a început importul de gaze naturale din România

Republica Moldova a început miercuri importul de gaze naturale din România prin gazoductul Iaşi-Ungheni, construit cu susţinerea financiară a Uniunii Europene, a anunţat Ministerul Economiei de la Chişinău într-un comunicat.

Conform contractului semnat în decembrie 2014, Republica Moldova va primi pe parcursul anului 2015 peste un milion de metri cubi de gaze, la un preţ de 1.010 RON/mia de metri cubi.

Ministrul adjunct al economiei de la Chişinău, Valeriu Triboi, citat în comunicatul menţionat, a apreciat că importurile de gaze naturale din România constituie un pas important în procesul de aplicare a strategiei guvernului Republicii Moldova în privinţa conectării la piaţa energetică a Uniunii Europene, care oferă cele mai bune soluţii pentru consolidarea securităţii energetice a statului moldovean.

Potrivit lui Triboi, guvernul Republicii Moldova consideră că gazoductul Iaşi-Ungheni este un proiect care necesită continuitate, deoarece va permite, într-un final, atât diversificarea surselor de asigurare a pieţei energetice a ţării, cât şi micşorarea pe viitor a preţului la gaze pentru consumatori.

„Desigur, astăzi, când gazoductul este până la Ungheni şi avem un contract de import doar de un milion de metri cubi, este prematur să vorbim despre implementarea acestor obiective. Dar, după aducerea gazoductului până la Chişinău, unde se află circa 60% din consumatorii de gaze din ţară, obiectivul dat este unul realizabil şi atractiv din punct de vedere economic”, a subliniat ministrul moldovean.

Totodată, Valeriu Triboi a mai subliniat că, în contextul evoluţiei situaţiei regionale, guvernul Republicii Moldova acordă o atenţie sporită asigurării securităţii statului la toate compartimentele, inclusiv cel energetic, fiind examinate posibilităţile pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi consolidarea infrastructurii de energie electrică prin eventualitatea conectării Republicii Moldova la piaţa UE, prin România.