EXCLUSIV – Petrom preia participaţia OMV la un perimetru de petrol şi gaze din zona bulgară a Mării Negre

Petrom va opera 30% dintr-un perimetru offshore din Bulgaria, alături de două dintre cele mai mari companii petroliere europene, Total și Repsol, după ce preia participația deținută de OMV în acest bloc.
Mihai Nicuţ - vin, 13 dec. 2019, 11:23
EXCLUSIV - Petrom preia participaţia OMV la un perimetru de petrol şi gaze din zona bulgară a Mării Negre

Petrom va prelua participația deținută de grupul austriac OMV la perimetrul offshore Han Asparuh din zona bulgărească a Mării Negre, potrivit unor surse din industria de petrol și gaze.

Petrom va plăti pentru a prelua concesiunea din Bulgaria de la OMV-legislația nu permite transferul gratuit. Suma nu a fost dezvăluită, dar sursele noastre spun că, la acest moment, nu este foarte mare-ulterior, dacă explorarea se va dovedi un succes și se va trece la faza de exploatare a perimetrului din Bulgaria, OMV va primi “un premium”, o sumă de bani suplimentară.

Blocul Han Asparuh este situat în partea vestică a zonei bulgare a Mării Negre, este unul de mare adâncime, și acoperă o suprafață de circa 14.200 de kilometri pătrați, cu o adâncime de până la 2.200 de metri.

Perimetrul este concesionat mai multor companii occidentale: 40% deține firma franceză Total, 30% cea spaniolă Repsol și restul de 30% cea austriacă OMV, cea pe care o va prelua Petrom. Total este operator.

Companiile au primit de la Guvernul bulgar acordul pentru explorarea și exploatarea rezurselor de petrol și gaze a perimetrului Han Asparuh în 2012. Potrivit înțelegerii anunțate atunci de oficialii de la Sofia, companiile și-au asumat investiții de un miliard de euro în explorare, iar statul bulgar ar urma să primească (bonus payment) 40 de milioane de euro.
Lucrările de explorare au fost începute de un vas de foraj al companiei Noble, Noble Globetroter II, iar în octombrie 2016, Total a informat că a descoperit rezerve de petrol în perimetru. De atunci, au mai avut loc campanii de foraj, ultima în noiembrie 2018.

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România și din Europa de Sud est, este controlată de compania austriacă OMV.

 

Te-ar mai putea interesa și
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat de-a dreptul, 40% din blocurile Capitalei nu au apă caldă
Avarie majoră în rețeaua de termoficare din București. Două CET-uri din cele patru s-au oprit – unul este inundat ...
Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a anunțat că două centrale electrice de termoficare (CET) au fost oprite în această seară ca urmare a......
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, ...
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...