1EUR = 4.7228 RON | Bucureşti 32 º

Companii

Eşec pentru Petrom la prima încercare de a-şi vinde gazele pe bursă

Preţul minim solicitat de Petrom nu s-a suprapus peste cel al singurului ofertant, licitaţia de pe OPCOM fiind anulată

21 feb, 2014 | | ECONOMICA.net

Petrom nu a reuşit să-şi vândă cei 106.000 MWh de gaze, pe care îi scosese la vânzare pe bursă, acum o săptămână. Preţul cerut de vânzător nu s-a întâlnit cu cel al singurului ofertant , iar licitaţia a fost anulată.

În metri cubi, cantitatea de gaze scoasă la licitaţie a fost de 9,66 de milioane, iar preţul cerut de 266 de dolari pe mia de metri cubi, după cum ECONOMICA.NET a scris aici. Ofertantul a fost firma MET Romania Energy Trade, filiala de trading de energie a producătorului maghiar de gaze MOL.

Până la sfârşitul acestui an, piaţa gazelor pentru consumatorii industriali va trebui liberalizată total. Preşedintele ANRE Nicolae Havrileţ spunea recent că estimările Agenţiei sunt că liberalizarea totală va aduce preţurile de piaţă ale gazului în jurul a 300 de dolari mia de metri cubi, la sfârşitul anului.

Pe de altă parte, liberalizarea pieţei pentru consumatorii casnici trebuie să se facă până în 2018, Aceasta a început în urmă cu un an, iar preţul gazului s-a scumpit până acum cu circa 12%. Pentru acest an, ANRE estimează un procent similar cu care se va scumpi gazul.

Liberalizarea preţului la gaze este o condiţie cerută de FMI şi Comisia Europeană şi asumată de România. Industriaşii români au cerut Guvernului să extindă cu doi ani termenul final de liberalizare a pieţei spunând că scumpirea gazului îi face necompetitivi.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO