Petrom: producţia de gaze din România scade, preţurile cresc

Producţia de gaze a OMV Petrom, unul dintre cei doi producători autohtoni, a continuat să scadă şi în 2018, cu 7% faţă de anul precedent, pe fondul declinului natural al zăcămintelor. Cererea pieţei a rămas constantă însă, iar necesarul a fost suplinit de importuri. Preţurile au crescut.
Mihai Nicuţ - mie, 06 feb. 2019, 07:36
Petrom: producţia de gaze din România scade, preţurile cresc

„Producţia domestică de gaze a fost de 31,24 mil bep, cu 7% sub nivelul din 2017, din cauza declinului natural în principalele zacaminte, precum şi a lucrarilor de suprafata planificate si neplanificate, arată Petrom în raportul cu rezultatele financiare aferente anului 2018. Declinul a fost şi mai mare în ultimul trimestru al anului, mai arată Petrom: “Productia de gaze naturale in Romania a fost de 7,66 mil bep, cu 9% sub nivelul din T4/17, influentata de declinul natural, lucrarile de mentenanta de suprafata in zona Hurezani si opririle neplanificate ale facilitatilor de gaze”.

Compania spune că, la nivelul întregului an 2018, cererea de gaze a pieţei interne a rămas constantă, dar oferta sa a scăzut, şi ca atare importurile au crescut. Pentru ultimul trimstru din 2018, cererea a crescut din cauza temperaturilor mai scăzute, la fel şi preţurile.

Iată paragrafele relevante din raportul Petrom:

“Conform estimarilor OMV Petrom, cererea nationala de gaze naturale a crescut (în T4 2018-n.red.) cu aproximativ 2% comparativ cu perioada similara a anului precedent, ca urmare a temperaturilor mai scazute. Pe pietele centralizate din Romania, pretul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzactiile incheiate in T4/18 (21,5 TWh1) cu livrare pana la sfarsitul anului 2019, a fost 114 lei/MWh”

“Conform estimarilor OMV Petrom, cererea nationala de gaze naturale a ramas stabila fata de 2017 (în anul 2018-n.red.) si a fost acoperita din productia interna mai scazuta si importurile mai mari. Pe pietele centralizate din Romania, pretul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzactiile incheiate in 2018 (68,5 TWh3) cu livrare pana la sfarsitul anului 2019, a fost 92 lei/MWh3,4.

In 2018, volumul vanzarilor de gaze naturale ale OMV Petrom a scazut cu 8% fata de anul precedent, in principal din cauza scaderii productiei proprii. Pe pietele centralizate, OMV Petrom a vandut 13,8 TWh in 2018, cu livrare pana la sfarsitul anului 2019, la un pret mediu comparabil cu pretul pietei”.

Potrivit OUG 114, Petrom şi Romgaz, cei doi producători de gaze din România, sunt obligaţi ca, timp de trei ani să vândă toate gazele la preţ fix, plafonat la 68 de lei/MWh. După adoptarea actului normativ, compania petrolieră a avertizat că legea pune în pericol siguranţa energetică a ţării şi aruncă România cu zece ani în urmă.

“În lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturale este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe.  Potrivit estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiții, importurile ar putea crește până la 40%-50% din consum în 2030 (față de approx. 10% în prezent), din cauza scăderii producției naționale”, spunea compania.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi va finaliza infrastructura pentru submarinele echipate cu torpile Poseidon către 2024 – TASS
Rusia îşi va finaliza infrastructura pentru submarinele echipate cu torpile Poseidon către 2024 – TASS
Rusia intenţionează să finalizeze către începutul anului 2024 construcţia infrastructurii sale de coastă la Oceanul Pacific pentru baza submarinelor sale nucleare care vor transporta super-......
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiele liniei 41 nu au circulat timp de mai mult de o oră, în această dimineață, din cauza unui blocaj survenit ...
Preşedintele Consiliului European – vizită în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis
Preşedintele Consiliului European – vizită în România. Se va întâlni cu Klaus Iohannis
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, ocazie cu care va fi primit la Palatul Cotroceni ...
Scumpire a carburanților, azi. Care sunt prețurile
Scumpire a carburanților, azi. Care sunt prețurile
Petrom, liderul pieței de disrtibuție a carburanților a scumpit azi doar benzina, după ce acum două zile ieftinise motorina. ...