Surpriză? Producția de gaze a Petrom din România a avut cel mai mic declin trimestrial din ultimii 4 ani

În condițiile prețurilor mari, declinul producției de gaze a Petrom, al doilea producător al țării, nu a mai fost la fel de abrupt. Ba chiar, în al treilea trimestru din 2022, a ajuns la cel mai mic nivel, calculat an/an, din ultimii patru ani.
Mihai Nicuţ - Dum, 30 oct. 2022, 21:55
Surpriză? Producția de gaze a Petrom din România a avut cel mai mic declin trimestrial din ultimii 4 ani

Raportul de activitate al OMV Petrom, cea mai mare companie energetică din sud-estul Europei și al doilea producător de gaze al Românei, pentru al treilea trimestru al anului, conține niște date oarecum surprinzătoare. Și anume declinul producției de gaze din România, care nu mai este la fel de accentuat ca în ultimii ani.

În trimestrul trei al anului, producția de gaze naturale a Petrom a fost de 0,86 miliarde de metri cubi. Față de același trimestru al anului trecut, scăderea de producție este, rounjit, de doar 2% – un declin destul de mic, care ne-a atras atenția, în condițiile în care producția de gaze a Petrom scade accentuat și continuu în ultimii ani. De fapt, din informațiile pe care le-am luat din rapoartele trimestriale ale companiei, este cel mai mic declin trimestrial al producției de gaze – calaculat an/an, din ultimii patru ani.

Iată mai jos scaderea procentuala a productiei de gaze a Petrom, la trimestru, comparat cu acelașii trimestru din anul precedent, din ultimii patru ani

T3 22 / T3 21 – minus 2%

T2 22 /T2 21 – minus  9%

T1 22 / T1 21 – minus 12%

T4 21 / T4 20 – minus 15%

T3 21 / T3 20 – minus 15%

T2 21 / T2 20  – minus 10%

T1 21 / T1 20 – minus 10%

T4 20 / T4 19  – minus 8%

T3 20 / T3 19  – minus 9%

T2 20 / T2 19 – minus 4%

T1 20 / T1 19 – minus 3%

T4 19 / T4 18 – minus 5%

T3 19 -/ T3 18 – minus 8%

Iată ce scrie în raportul companiei legat de activitatea de upstream în T3 2022:

“Rezultatul din exploatare excluzand elementele speciale a fost de 1.362 mil lei, comparativ cu 442 mil lei in T3/21, in principal datorita preturilor mai mari ale titeiului si gazelor naturale si aprecierii dolarului. (…).

Productia de hidrocarburi a scazut cu 4,6% la 10,8 mil bep sau 117,2 mii bep/zi (T3/21: 11,3 mil bep sau 122,8 mii bep/zi) din cauza declinului natural in principalele zacaminte si a transferului celor 40 de zacaminte marginale onshore de titei si gaze naturale catre Dacian Petroleum in T4/21 (rezultand o scadere de 0,96 mii bep/zi). Declinul a fost partial compensat de contributia mai mare a sondelor noi. Excluzand efectul optimizarii portofoliului, scaderea a fost de 3,8%.

Productia de titei si condensat a scazut cu 7,6%, la 5,2 mil bbl, in principal din cauza declinului natural si a vanzarilor de active.

Productia de gaze naturale a scazut cu 1,6%, la 5,6 mil bep, fiind afectata de declinul natural al principalelor zacaminte (Totea Deep si Lebada Est) si al sondei 4461 Totea Sud, precum si de vanzarile de active”.

Un trimestru extraordinar

Petrom a avut parte de un trimestru trei extraordinar, în contextul creșterii prețurilor la orice înseamnă energie: țiței, gaze, energie electrică, fiind producător de fiecare dintre cele trei. Compania a raportat un profit net de 4,5 miliarde de lei, adică circa 900 de milioane de euro, în doar trei luni, pe toate segmentele, la nivel de grup.

Pe partea de upstream, am văzut așadar un rezultat din exploatare de peste trei ori mai mare decât în trimestrul precedent.

Pe partea de comercializare a gazelor, chiar dacă volumele au fost cu 11% mai scăzute (inclusiv gazele pentru propria centrală electrică de la Brazi), pe fondul scăderii consumului național, compania vorbește despre “rezultatul excelent al activitatii”, generat “în principal de tranzactiile cu gaze naturale de la terte parti, în mare parte din volumele cumparate si vandute in afara Romaniei”.

Totuși, “productia proprie relativ stabilă de gaze naturale a fost completata cu volume putin mai mari achizitionate de la terțe părți, într-un context în care sursele de aprovizionare sunt în continuare limitate”, arată compania. “Volumele de gaze vândute în România au fost 8,5 TWh, din care aproximativ 74% din producție proprie, iar restul de la terți. Volumele de gaze naturale din înmagazinare au crescut pe parcursul perioadei și au ajuns la 3,6 TWh la sfarsitul T3/22 (la sfarsitul T3/21: 2,1 TWh)”, mai spune Petrom.

Citește și: Exxon Mobil anunţă un profit record de peste 19 miliarde de dolari în trimestrul al treilea

Compania nu publică prețurile de vânzare și spune că a vândut o cantitate infimă de gaze pe piețele centralizate cu livrare în viitor, în T3 (doar 3 GWh), dar cu siguranță și prețurile din contractele ei cu clienții au urmărit evoluția celor din piețe. Iar la BRM, prețul mediu spot în T3 a fost de 848 de lei/MWh, de patru ori mai mari decât în T3 2021. Iar prețurile forward (piața are o lichiditate foarte mică însă) au fost de 917 lei, în medie, tot de peste patru ori mai mari decât acum un an – 217 lei/MWh. Este adevărat că Petrom a trebuit să vândă (înmagazineze) gaze și la prețul de 150 de lei, pentru furnizorii cu clienți casnici.

Așadar, în condițiile unor prețuri mari în piețe, producția de gaze a companiei din România nu a mai scăzut la fel de abrupt ca în trecut, și chiar Petrom vorbește despre “o relativă stabilizare”.

Investițiile totale ale companiei au fost de 901 milioane de lei în T3 2022 (creștere de 45%), iar cele din upstream, adică cele care asigură exploatarea și pe viitor a resurselor de țiței și gaze, au însemnat două treimi din această sumă (676 milioane), și ele în creștere cu 41%.

Citește și:

Profitul Petrom a crescut de cinci ori, până la 9,15 miliarde de lei pentru primele nouă luni din 2022

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...