Profitul OMV Petrom a scăzut cu 56%, în 2014, la 2,1 miliarde de lei

PETROM, cea mai mare companie românească, a înregistrat un profit net de 2,1 miliarde de lei, în 2014, în scădere cu 56% faţă de profitul obţinut în 2013. Preţul mic al ţiţeiului a fost principalul factor care a dus la diminuarea profitului realizat în 2014.
Economica.net - joi, 19 feb. 2015, 06:36
Profitul OMV Petrom a scăzut cu 56%, în 2014, la 2,1 miliarde de lei

OMV PETROM (SNP) a înregistrat o pierdere netă de 304 milioane de lei, în trimestrul al patrulea din 2014, de la un profit de circa un miliard de lei în trimestrul anterior.

Rezultatul slab din ultimul trimestru al anului 2014 s-a datorat preţului mic al ţiţeiului şi a dus la scăderea profitului net din 2014.

Preţul mediu Ural a scăzut, totuşi, cu doar 10% comparativ cu 2013, până la 97,95 dolari / baril (bbl, o tonă de ţiţei are circa şapte barili). Preţul mediu realizat la ţiţei la nivelul Grupului SNP a fost de 86,67 USD/bbl, în scădere cu 11% comparativ cu 2013. potrivit rasportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Costurile de producţie ale Grupului Petrom exprimate în dolari/bep (baril echivalentu petrol) au fost de 17,27 USD/bep, cu 12% mai mari comparativ cu nivelul din 2013, reflectând creşterea costurilor de producţie în România şi scăderea producţei disponibile pentru vânzare în Kazahstan, în pofida cursului de schimb favorabil.

Costurile de producţie în România exprimate în USD/bep au fost de 16,84 USD/bep, cu 13% mai mari comparativ cu nivelul din 2013, iar cele exprimate în RON/bep au crescut cu 13% la 56,32 RON/bep, în principal din cauza impozitului pe construcţii speciale introdus în 2014 şi a costurilor mai mari cu personalul.

Investiţiile de explorare au atins valoarea de 1,224 mil. lei, reflectând, în cea mai mare parte, investiţiile capitalizate aferente activităţilor de foraj din Marea Neagră pentru sondele Domino-2 şi Pelican South-1.

În 2014, cheltuielile de explorare au înregistrat valoarea de 156 mil. lei, în scădere cu 63% faţă de 2013, în principal datorită scăderii volumului de lucrări de prospectare seismică efectuate şi a numărului de sonde care nu au avut succes, în timp ce rezultatul din 2013 a fost influenţat de cea mai mare campanie de seismică 3D realizată în sectorul românesc al Mării Negre.

“In 2014 am continuat eforturile de stabilizare a productiei, înregistrând al doilea an consecutiv de creştere marginală a producţiei de hidrocarburi din România, comparativ cu anul precedent. În explorare am efectuat cele mai ample investiţii onshore şi offshore de după privatizare şi am înregistrat o rată de succes de 60% în activitatea de explorare clasică (excluzând zona offshore de mare adâncime)”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom S.A..

Compania îşi propune să continue în 2015 programul de explorare conform planificării.

Scăderea cererii pe piaţa gazelor şi a marjelor negative „au condus la un rezultat deteriorat al centralei electrice Brazi”.

A fost finalizată cu succes modernizarea rafinăriei Petrobrazi, „care a generat creşterea planificată de 5 USD/bbl a indicatorului „marjă de rafinare”, contribuind la rezultatul anual bun şi la consolidarea valorii integrarii companiei. Avand in vedere mediul volatil si o probabila mentinere a conditiilor de piata deteriorate, ne reducem planurile de investitii pentru 2015 si ne intensificam programele de optimizare a costurilor, mentinandu-ne totodata proiectele cu potential de crestere din Marea Neagra. In 2015, ne asteptam ca discutiile publice referitoare la mediul fiscal si de reglementare sa continue, asa cum a fost anuntat de catre autoritati, si vizam obtinerea unui cadru stabil, predictibil si favorabil investitiilor, o conditie-cheie pentru investitiile viitoare”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Petrom, în 2013

PETROM a obţinut un profit record în 2013 – 4,824 miliarde de lei. În lei, profitul a fost cu 22% mai mare decât cel din anul 2012. Profitul net atribuibil acţionarilor a fost de 4,821 miliarde de lei, anul trecut. La cursul mediu din 2013, Petrom a raportat un profit de 1,091 miliarde de euro, cel mai mare profit anual făcut vreodată de o companie românească.

În 2012, profitul net a fost de 3,946 miliarde de lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5% faţă de 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...