1EUR = 4.7315 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Petrom în 2013: Cel mai mare profit din istoria României - 1,1 miliarde de euro

Petrom, cea mai mare companie românească, a obţinut un profit record în 2013 - 4,824 miliarde de lei, în 2013. În lei, profitul este cu 22% mai mare decât cel din anul 2012  şi este în domeniul aşteptărilor analiştilor.

19 feb, 2014 | ECONOMICA.net
(update 19 feb, 2014 11:59) Contribuţia Petrom la bugetul de stat pentru 2013: 2,3 miliarde de euro
Contribuţia Petrom la bugetul se va ridica la 2,3 miliarde de euro (10 miliarde de lei), incluzând accizele şi TVA din preţul carburanţilor. Din cele 10 miliarde de lei, 7,49 miliarde de lei reprezintă taxe indirecte, 2,34 miliarde de lei taxe directe şi 327 milioane de lei dividende către stat în calitatea sa de acţionar la companie.

Petrom spune că a plătit, în 2013, de două ori mai mult la bugetul de stat comparativ cu 2005, primul an de după privatizare. Cumulat, de la momentul preluării de OMV, contribuţia totală a companiei a fost de 16 miliarde de euro (65 de miliarde de lei).
(update 19 feb, 2014 11:54) Acciza suplimentară va diminua vânzările de carburanţi cu până la 3%
Consumul de benzină şi motorină ar putea scădea cu 1-3% în acest an, după impunerea accizei suplimentare la carburanţi, a spus Mariana Gheorghe, CEO Petrom. Oficialul Petrom s-a ferit să spună cu cât se vor scumpi exact carburanţii, spunând că preţul final ţine cont tât de fiscalitate dar şi de preţul ţiţeiului de la acel moment. Acciza suplimentară la carburanţi va fi impusă începând cu 1 aprilie şi va fi de 7 eurocenţi pe litru. Potrivit calculelor preliminare, preţurile vor creşte cu 40 de bani pe litru.
(update 19 feb, 2014 11:05) Mariana Gheorghe: Vom investi un miliard de euro în România, în 2014
Petrom va investi un miliard de euro în România în anul 2014, a declarat Mriana Gheorghe, CEO Petrom. Cea mai mare parte a investiţiilor, adică 18% din total vor merge către zona de explorare li producţie, ceea ce va permite companiei stabilizarea producţiei de hidrocarburi. De altfel, 2013, an în care compania a anunţat investişii de 1,2 miliarde de euro, fost primul an de la privatizare în care producţia de ţiţei şi gaze a crecut, în România. Creşterea producţiei totale a Petrom a fost marginală de 1%, aproximativ 1.000 de barili pe zi, dar rezultatele foarte bune din România au compensat scăderea cu 9% a producţiei din Kazahstan. "Am reuşit să terminăm anul cu mai multe sonde în ptroducţie decât am început" a declarat Gabriel Selischi, membru al boardului responsabil cu explorarea şi producţia. "Avem 20 de proiecte de redezvoltare de zăcăminte prin care vrem să revigorăm producţia. Avem 240 de zăcăminte, dar far doar 10% dintre ele contribuie la producţia noastră" a mai spus Selischi.

(update 19 feb, 2014 10:46) Acţiunile Petrom cresc cu 1,27%
Profitul anunţat de OMV Petrom sunt în acord cu aşteptările analiştilor şiuşor mai mare decât media acestora. Ca urmare creşterea acţiunilor Petrom (SNP) era de doar 1,27% la o jumătate de oră de la începerea tranzacţiilor la bursă.

Petrom a obţinut un profit net atribuibil acţionarilor de 4,821 miliarde de lei, în 2013. Profitul net total a fost de 4,824 miliarde de lei.

La cursul mediu din 2013, Petrom a raporat un profit de 1,091 miliarde de euro, cel mai mare profit anual făcut vreodată de o companie românească.

Profitul Petrom în 2013 a fost cu 22% mai mare faţă de cel raportat anul precedent

Petrom a obţinut în 2012 un profit net de 3,946 miliarde de lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5% faţă de 2011.

2013 a fost primul an de creştere a producţiei de hidrocarburi din România după privatizare.

De asemenea, volumele vânzărilor cu amănuntul din România s-au stabilizat în 2013, pentru prima data după 2009. Totuşi, vânzările totale de 24,18 miliarde de lei (neaccizate) sunt în scăderecu 8% faţă de cifra raportată pentru 2012.

Profitul operaţional total (EBIT Grup) a fost de 5,958 miliarde de lei, cu 5% mai mare.  Pe segmentul de explorare şi producţie, EBIT (profitul operaţional, înainte de plata dobânzilor şi a taxelor) a crescut cu 1% faţă de 2012, până la 5,529 miliarde de lei, fără a exclude "profitul între segmente".

Costurile de productie exprimate in USD/bep au crescut cu 13%, ca efect al aprecierii RON fata de USD si al unor cheltuieli nerecurente.

Profitul operaţional pe segmentul de producţie de gaze şi energie a scăzut cu 69%, până la 112 milioane de lei, din cauza contracţiei consumului, potrivit raportului trimis de Petrom la BVB.

În schimb, profitul operaţional pe segmentul de rafinare şi vânzări de carburanţi a crescut de apropae 3 ori (+180%), până la 386 milioane de lei.

"În 2013, România a înregistrat o creştere economică mai mare decât anticipat, însă consumul a rămas scazut, iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze şi electricitate, a contracţiei marjelor de rafinare şi preţurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanţă financiară solida, datorită iniţiativelor de excelenţă operaţională şi de control strict al costurilor, precum şi datorită mediului favorabil al preţului la titei" a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom

"În activitatea operaţională, am crescut cu succes producţia de hidrocarburi din România, compensând declinul natural, şi ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potenţialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activităţile de explorare prin finalizarea achiziţiei de seismică 3D şi am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumătatea anului 2014. Din momentul privatizării, am asigurat dezvoltarea companiei noastre şi viitorul producţiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operaţionale, respectiv 10 miliarde de euro cumulat" a mai spus Gheorghe.

Perspective

După investiţii de 5,3 miliarde lei în 2013, OMV Petrom se va concentra in continuare pe stabilizarea producţiei şi pe avansarea iniţiativelor de explorare onshore şi în Marea Neagră. De asemenea, va finaliza programul de modernizare a rafinariei Petrobrazi.

Petrom estimează că pretul mediu al titeiului Brent "se va mentine peste valoarea de 100 USD/bbl, iar
diferentialul Brent-Urals va continua sa fie mic".

Cererea de pe piata locala a gazelor si energiei electrice va fi "scazuta în continuare".

Raportul Petrom aminteşte că vor fi patru majorari ale preturilor la gazele din productie interna în acest an, aplicabile sectoarelor casnic si non-casnic, potrivit calendarului oficial. Prima crestere "a fost deja implementată în ianuarie.

Oficialii Petrom mai amintesc şi faptul că "Legea energiei 123/2012 stipuleaza optiunea de amanare cu un an a liberalizarii preturilor la gaze pentru sectorul non-casnic".

Compania nu se aşteaptă nici la o creştere de  electricitate. Pe această piaţă "preţurile vor fi influentate negativ, atat de dinamica ofertei, ca urmare a punerii in exploatare a unor capacitati suplimentare din surse regenerabile, cat si de cererea redusa, care reflecta partial initiativele de eficientizare energetica".

De asemenea, "marjele de rafinare si volumele din marketing vor continua sa ramana sub presiune, ca urmare a cotatiilor internationale ridicate la titei si produse, a slabei revigorari economice din regiunea in care ne desfasuram activitatea si a masurilor fiscale din Romania, in special".

"In ceea ce priveste mediul fiscal si de reglementare, anticipam discutii cu privire la implementarea calendarului de liberalizare a gazelor si masurile de impozitare extraordinara introduse la inceputul anului 2013, care se vor aplica pana la sfarsitul anului 2014, cu impact asupra rezultatelor noastre financiare. Mai mult decat atat, in acest an suntem pregatiti sa continuam discutiile cu autoritatile romane pentru a obtine un cadru fiscal si de reglementare stabil pe termen lung si favorabil
investitiilor", mai spune raportul OMV Petrom.

Petrom acuză "recentele modificari ale regimului fiscal", care "au un efect direct asupra activitatilor Petrom. Acestea afecteaza atat oferta, cat si cererea de piata si au impact asupra rezultatelor financiare si performantei operationale ale companiei. Taxa nou introdusa, de 1,5%, aplicata la valoarea bruta a constructiilor speciale, va avea un impact negativ direct asupra costurilor de operare in toate segmentele de activitate ale companiei (in special in E&P) si va afecta rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investitii".

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO