Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 25% în prima jumătate a anului, la 1,04 miliarde de lei

PETROM, cea mai mare companie românească, a înregistrat un profit net de 1,04 miliarde de lei, în primul semestru din 2015, în scădere cu 25% faţă de primul semestru din 2014, după scăderea vânzărilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei. Prăbuşirea preţurilor internaţionale ale petrolului a redus puternic profitul obţinut de cea mai mare companie românească din activitatea de explorare şi producţie, dar a îmbunătăţit marjele de câştig ale operaţiunilor de rafinare.
Economica.net - mie, 12 aug. 2015, 05:59
Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 25% în prima jumătate a anului, la 1,04 miliarde de lei

PETROM  a înregistrat în primul semestru un profit EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) de 695 milioane lei din operaţiunile upstream (explorare şi producţie), faţă de 2,2 miliarde de lei în perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce rezultatul activităţilor de rafinare şi marketing a crescut de aproape cinci ori, de la 155 milioane lei la 766 milioane lei, potrivit raportului financiar publicat, miercuri, de companie.

În prima jumătate a anului trecut, OMV Petrom a avut vânzări de 10,72 miliarde de lei şi un profit net (atribuibil acţionarilor) de 1,38 miliarde de lei.

PETROM a înregistrat un profit net de 693 de milioane de lei în al doilea trimestru din 2015, creştere de 123%, faţă de al doilea trimestru din 2014 (311 milioane de lei).

Costurile de producţie în sectorul de extracţie ( downstream) s-au redus cu 30% (în dolari pe echivalent barili, USD/bep), „reflectând efectul favorabil al cursului de schimb şi măsurile de reducere a costurilor”.

“În primele sase luni, ne-am concentrat pe asigurarea unei afaceri durabile şi profitabile într-un mediu de piaţă cu preţuri mici la ţiţei, ce ar putea dura. Am implementat măsuri de reducere a costurilor de operare şi de creştere a eficienţei operatiunilor noastre, siguranţa muncii rămânând, însă, principala noastra prioritate. Pentru a ne menţine fluxul de numerar şi un bilanţ solid, ne-am prioritizat investiţiile în funcţie de potenţialul de a genera valoare pe termen lung, astfel ca am obtinut o scadere a cheltuielilor de capital ale Grupului de aproximativ 30%, în conformitate cu aşteptările”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Producţia de ţiţei la nivelul Grupului OMV a fost de 181,1 mii bep/zi , cu 1% mai mare comparativ cu T2/14, „cu contribuţie stabila din România”.

În T2/15, preţul mediu al titeiului Ural a scăzut la 61,42 USD /bbl (barili, o tonă are circa şapte barili), cu 43% mai mic comparativ cu T2/14. Preţul mediu realizat la ţiţei a scăzut cu 45%, la valoarea de 53,50 USD /bbl.

În Semestrul 1 /2015, preţul mediu al ţiţeiului Ural a scăzut cu 47% până la 57,09 USD/bbl comparativ cu perioada similară a anului precendent, cu un preţ mediu realizat la ţiţei de 49,51 USD /bbl.

Profitul operaţional din extracţie realizat în S1 / 2015 (EBIT, excluzînd elementele speciale) a scăzut cu 73% comparativ cu S1 / 2014, „reflectând în principal preţurile mai mici la ţiţei, gaze şi condensat şi cheltuielile de explorare şi deprecierea mai mari, parţial compensate de scăderea costurilor de producţie şi de efectul favorabil al cursului de schimb (aprecierea USD faţă de RON cu 22%)”.

„În Upstream, investiţiile anterioare au continuat să genereze beneficii şi, ca efect, producţia de hidrocarburi a Grupului a crescut uşor, datorită contribuţiei mai mari a reparaţiilor capitale şi a (re)dezvoltării zăcămintelor. În 2015, până în prezent, am finalizat forajul la patru sonde în apele de adâncime ale Mării Negre, în parteneriat cu ExxonMobil, iar programul de explorare continuă”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

OMV PETROM (SNP) a înregistrat o pierdere netă de 304 milioane de lei, în trimestrul al patrulea din 2014.

PETROM a înregistrat un profit net de 2,1 miliarde de lei, în 2014, în scădere cu 56% faţă de profitul obţinut în 2013.

Ce a făcut Petrom în primul trimestru din 2015

Petrom a înregistrat în primul trimestru din 2015 un profit net atribuabil acţionarilor de 349 de milioane de lei, în scădere cu 68% faţă de primul trimestru din 2014 (1,07 miliarde lei).

Ce a făcut Petrom în primul semestru din 2014

Petrom a realizat un profit de 1,387 miliarde de lei în primul semestru din 2014, în scădere cu 42% faţă de primul semestru din 2013 (2,393 miliarde lei adică 545 milioane euro).

Pe sectorul downstream, compania a realizat un profit operaţionat („EBIT raportat”) de 766 de milioane de lei în S1 / 2015, de aproape cinci ori mai mare decât în S1 2014.

Marja de rafinare s-a îmbunătăţit semnificativ până la 8,59 USD/bbl în S1  / 2015,  de la nivelul de -2,15 USD/bbl, înregistrat în S1 / 2014, „ca urmare a actualizării structurii standard de produse, marjelor mai mari la produse şi costului mai mic cu ţiţeiul”.

Rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a crescut la 84% (de la 76% în S1 / 2014), „reflectând ajustarea capacităţii de prelucrare a rafinariei la 4,5 milioane tone/an, începând cu T1/15 (anterior 4,2 mil tone/an)”.

Volumul total al vanzărilor a crescut cu 6% faţă de nivelul din S1 / 201414, „reflectând cererea mai mare pe piaţă, susţinută de cotaţiile mai mici ale produselor”.

„Rezultatul mai mic din Upstream a fost parţial contrabalansat de performanţa foarte bună din Downstream Oil, susţinută de creşterea marjelor de rafinare şi de scăderea costurilor cu ţiţeiul, ceea ce evidenţiază avantajele modelului nostru de afaceri integrat. În plus, am crescut volumul vânzărilor din marketing, beneficiind de cererea mai mare de produse petroliere. În Downstream Gas, volumul vânzârilor de gaze a crescut cu 10%, în pofida mediului de piaţă deteriorat. Pentru a doua jumătate a anului, autorităţile române au anunţat consultări publice privind mediul fiscal şi de reglementare. După cum am subliniat şi până acum, vizăm obţinerea unui cadru stabil, predictibil şi favorabil investitiilor, o condiţie-cheie pentru investiţiile viitoare”, a mai adăugat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATE – Atacuri teroriste în Daghestan. Rusia anunţă 16 morţi printre care poliţişti şi un preot (VIDEO)
UPDATE – Atacuri teroriste în Daghestan. Rusia anunţă 16 morţi printre care poliţişti şi un preot (VIDEO)
Operaţiunea antiteroristă lansată în republica rusă Daghestan din Caucaz, după atacuri împotriva unor biserici ortodoxe şi a unei sinagogi care s-au soldat cu 16 morţi, s-a încheiat, a......
Patru morţi la fabrica de lactate RAM de la Ibăneşti
Patru morţi la fabrica de lactate RAM de la Ibăneşti
Patru bărbaţi au murit la fabrica de lactate RAM de la Ibăneşti (Botoşani) după ce un muncitor a coborât în beciul ...
Sud-coreenii de la KHNP continuă angajările pentru construcţia primei instalaţii de detritiere din Europa, la Cernavodă. Recrutează inginer construcţii civile pe salarii nete de 9.600 lei
Sud-coreenii de la KHNP continuă angajările pentru construcţia primei instalaţii de detritiere din Europa, la Cernavodă. ...
KHNP, care deschis o sucursală în România în 2023, angajează inginer construcţii civile pentru construcţia instalației ...
Diferență de la cer la pământ. Cât câștigă un angajat la Apple, Meta, Google, Microsoft, Nvidia, Tesla și Amazon față de cei 7 CEO care și-au pus în conturi peste 180 milioane dolari doar în 2023
Diferență de la cer la pământ. Cât câștigă un angajat la Apple, Meta, Google, Microsoft, Nvidia, Tesla și Amazon ...
Șapte companii ridică bursa la noi maxime, în special de Nvidia, Microsoft, Apple și Alphabet. Numai în luna mai, acești ...