Petrom: scădere pe toată linia în trimestrul trei, doar producția de electricitate a fost în creștere

OMV Petrom, cea mai mare companie energetică românească, a consemnat rezultate operaționale în scădere pe toată linia în al treilea trimestru al acestui an, cu o singură excepție: producția de energie electrică.
Mihai Nicuţ - joi, 08 oct. 2020, 06:29
Petrom: scădere pe toată linia în trimestrul trei, doar producția de electricitate a fost în creștere

Producția de hidrocarburi a companiei a scăzut la 141.300 barili echivalent petrol (bep) pe zi, de la 147.300 în trimestrul al doilea din 2020 și 150.000 în al treilea trimestru de anul trecut. A scăzut atât producția de țiței și condensat (68.800 bep/zi, de la 71.100 în trimestrul precedent și 70.900 în trimestrul trei din 2019), cât și cea de gaze naturale: 72.500 bep/zi față de 76.200 și, respectiv, 79.400. Așadar, raportat an la an, extracția de gaze a Petrom a scăzut cu peste 8%.

Vânzările de petrol și gaze au scăzut și ele, cumulat, la 133.300 bep/zi, de la 142.100 în trimestrul precedent și 142.200 în trimestrul trei 2019.

Compania a beneficiat de un context dificil de piață, în condițiile în care prețul mediu al petrolului a fost de doar 36 de dolari/barilul în al treilea trimestru, totuși mai bun decât în trimestrul precedent (24,45 dolari), dar mult sub cel de acum un an: 54 de dolari. Rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi, singura pe care o operează compania, a scăzut la 86%, cel mai mic nivel din ultimele cinci trimestre, însă compania a vândut totuși mai mulți carburanți (1,38 milioane de tone) decât în trimestrul anterior (1,15 milioane), situație explicabilă în general pentru piața de retail prin faptul că al treilea a trimestru este marcat de sezonul vacanțelor și, oricum, al doilea trimestru a fost sub efectul restricțiilor cauzate de pandemie. Vânzările sunt însă destul de mult sub cele de acum un an: 1,49 milioane de tone în al treilea trimestru din 2019.

Ce a mers foarte bine a fost producția de energie electrică. Centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi a produs în al treilea trimestru 1,31 TWh de energie electrică, de peste două ori mai mult decât în trimestrul precedent și sensibil mai mult decât acum un an: 1 TWh în al treilea trimestru din 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...