1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 15 º

Companii

Petrom se pregăteşte să scoată petrol de pe teritoriul unei ţări vecine

Negocierile cu guvernul ucrainian pentru stabilirea cuantumului redevenţelor pentru rezervele de ţiţei ce vor fi exploatate din perimetru Skifska din Marea Neagră se află aproape de final. Perimetrul din care Petrom deţine 15% este cel mai mare dintre toate cele în care Petrom activează offshore

14 aug, 2013 | | Economica.net

Un consorţiu de companii printre care se găseşte şi Petrom este aproape de a finaliza negocierile cu statul ucrainean pentru a prelua în concesiune un perimetru offshore din cadrul apelor teritoriale ale Ucrainei în vederea explorării şi exploatării lui petroliere. Celelalte companii din consorţiu sunt ExxonMobil(lider de proiect), Shell şi compania locală Nadra. Petrom deţine 15% din acest consorţiu.

„Negocierile cu Guvernul ucrainean sunt în derulare, iar ei sunt în măsură să dezvăluie, dacă doresc, valoarea acordului de concesiune şi redevenţele. Trebuie să precizez, însă, că sistemul de redevenţe din Ucraina presupune production sharing(împărţirea producţiei obţinute -  n.r.) nu o taxă procentuală pe producţie. Nicăieri în Europa nu se mai întâmplă aşa ceva” a declarat Mariana Gheorghe, director general Petrom

Perimetrul Skifska este de apă adâncă, la circa 300 de kilometri distanţă în larg de litoralul românesc şi are o suprafaţă de aproape 15.000 de kilometri pătraţi.

În ultimul timp, Petrom este o prezenţă activă în explorarea rezervelor de hidocarburi din bazinul Mării Negre . Compania românească cu acţionariat austriac mai este implicată, de una singură sau în consorţiu, în explorarea altor patru perimetre: Istria, MidiaDeep, Neptun Shallow şi Neptun Deep. Marea Neagră atrage cei mai mari jucători mondiali din industria petrolului: aici sunt prezente companii precum Exxon Mobil, Shell, LukOil sau Petrobras.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO