Petrom va deveni operatorul blocului offshore Neptun Deep, dacă Romgaz preia participația Exxon în proiect

OMV Petrom va deveni optatorul blocului Neptun Deep dacă Romngaz va finaliza procesul de achiziție a cotei ExxonMobil în acest proiect, conform unui comunicat trimis Bursei
Mihai Nicuţ - vin, 23 apr. 2021, 08:45
Petrom va deveni operatorul blocului offshore Neptun Deep, dacă Romgaz preia participația Exxon în proiect

Iată ce a comunicat Petrom

“OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est si Romgaz, cel mai mare producator si principal furnizor de gaze naturale din Romania, coopereaza pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagra. Acestea sunt esentiale pentru securitatea energetica a Romaniei, pentru succesul tranzitiei energetice si pentru a genera crestere economica.

In situatia acceptarii ofertei Romgaz de catre ExxonMobil, OMV Petrom va actiona ca operator al perimetrului Neptun Deep.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: “Marea Neagra este o oportunitate unica pentru Romania si suntem angajati sa contribuim la materializarea ei. OMV Petrom are o experienta de peste 40 de ani ca operator in Marea Neagra si beneficiaza, de asemenea, de capabilitatile internationale in operatiuni de mare adancime ale grupului OMV”.

Aristotel Jude, director general Romgaz: “Suntem pregatiti sa fim parteneri egali la realizarea acestui proiect strategic. In cazul in care oferta noastra va fi acceptata, OMV Petrom va deveni operatorul proiectului.”

În ce stadiu este acum proiectul

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de statul român a făcut, a făcut la finalul lunii martie o ofertă firmei americane ExxonMobil pentru ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care detine 50% din drepturile dobandite si obligatiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera in perimetrul XIX Neptun Zona de Apa Adanca.

Exxon era operatorul blocului, cu alte cuvinte compania americană era cea care urma să deruleze contractele de lucrări pentru dezvoltarea lui. Acum, în cazul în care Exxon va accepta oferta Romgaz, acest rol va reveni OMV Petrom.

Există o interacţiune de foarte bun augur cu reprezentanţii Exxon, a declarat recent Răzvan Popescu, director economic Romgaz, întrebat despre cum au primit americanii oferta companiei românești El a precizat că s-a primit un prim răspuns la oferta de preluare a participaţiei ExxonMobil.

Directorul general al Romgaz, Aristotel Jude, declara, după e a trimis oferta, că societatea pe care o conduce este pregătită să preia participaţia ExxonMobil la proiectul gazelor de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, iar modalitatea de finanţare va fi una mixtă, formată din surse proprii şi surse atrase. În acest sens, compania ar urma să emită inclsuiv obligațiuni.

În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

În 2019, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

În cazul în care, funcție și de cum va arăta noua lege offshore, se ia decizia finală de investiție în acest an, un termen optimist pentru livrarea primelor gaze pe piață este anul 2025.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice din Venezuela, a fost locul în care şi-a găsit extrem de rapid un......
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...