Petrom va face investiţii de un miliard de euro în 2012

Investiţiile Petrom s-ar putea ridica anul acesta la circa un miliard de euro, din care 70% în explorare şi producţie, programul de investiţii urmând să fie aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor din luna aprilie.
Economica.net - Dum, 18 mart. 2012, 14:37
Petrom va face investiţii de un miliard de euro în 2012

Despre planurile investiţionale ale Petrom, despre viitoarele acţiuni privind Blocul Neptun, dar şi despre cotaţiile internaţionale ale petrolului şi gazelor naturale a vorbit directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, într-un interviu acordat AGERPRES.

AGERPRES: Petrom a anunţat pentru acest an investiţii semnificative. La cât se vor cifra acestea şi care vor fi sectoarele prioritare spre care se vor îndrepta banii?

Mariana Gheorghe: Noi suntem într-o afacere care are ca natură intrinsecă un volum mare de investiţii. Cu alte cuvinte, de foarte multe ori investim în lucruri în care, în alte industrii, nu ar fi investiţi. Investiţie înseamnă creştere de capacitate, creştere de volum. Noi trebuie să investim ca să menţinem volumul de produse, ceea de foarte multe ori este contraintuitiv. În ultimii şapte ani am investit 7,7 miliarde euro, circa 1,1 miliarde euro pe an, pentru a ne atinge obiectivele strategice care au fost determinate de situaţia companiei, de condiţia acesteia la momentul privatizării, dar şi de oportunităţile de piaţă. Acest peste un miliard euro s-a dirijat către cele trei divizii ale noastre şi acelaşi lucru va continua şi în viitor. În trecut, 60-70% din investiţii au fost realizate în explorare şi producţie de petrol şi gaze, 15-20% în rafinare şi marketing şi diferenţa a fost în gaz şi electricitate. Asta înseamnă că ne-am concentrat pe ceea ce este corp-business-ul nostru, explorare şi producţie de petrol şi gaze, şi apoi ne-am uitat în midstream şi downstream, astfel încât să creştem valoarea acestor produse primare, petrolul şi gazele, pe pieţe care sunt adiacente, cum ar fi rafinarea şi marketingul, pentru ţiţei, şi electricitatea pentru gaze.

Ce facem în 2012? Ne propunem un nivel similar de investiţii, în jur de un miliard euro, care este însă subiect de aprobare în Adunarea Generală din luna aprilie, iar direcţiile de utilizare a acestor bani sunt aceleaşi ca şi în trecut, acum crescând mai mult ponderea de la E&P, pentru că am redus cererea de investiţii pe partea de electricitate şi gaze, având în vedere că am terminat investiţiile în construcţia capacităţii de electricitate.

Pe E&P ce avem? Circa 70% din acest miliard de euro. Ne uităm la creşterea capacităţii de dezvoltare a produselor prin aşa numite proiecte de redezvoltare a câmpurilor, la activitatea de explorare, pentru că am avut un an foarte bun anul trecut şi continuăm să explorăm, atât onshore cât şi offshore, şi bineînţeles, la proiectele de eficientizare, care sunt proiecte de continuă atenţie pentru E&P. În cazul Rafinării, ne concentrăm asupra modernizării Petrobrazi, iar la Gaz &Power am terminat construcţia şi acum ne concentrăm asupra punerii în operare a centralei pe gaz de la Brazi.

Citeşte interviul integral pe site-ul AGERPRES.

Te-ar mai putea interesa și
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit, duminică, 6 milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, anunţă secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu,......
O nouă tranşă de aproape 700.000 de noi doze de vaccin Pfizer va sosi luni în România
O nouă tranşă de aproape 700.000 de noi doze de vaccin Pfizer va sosi luni în România
O nouă tranşă de vaccin produs de Pfizer BioNTech va sosi în ţară luni, 10 mai, anunţă duminică un comunicat al ...
Teste de stres pentru companiile de asigurări pentru a analiza impactul prelungirii pandemiei – EIOPA
Teste de stres pentru companiile de asigurări pentru a analiza impactul prelungirii pandemiei – EIOPA
Autoritatea Europeană de Supervizare a Asigurărilor şi Pensiilor Ocupaţionale (EIOPA) va derula teste de stres în rândul ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat 5,6 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat 5,6 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 5,6 miliarde de lei din capitalizare, respectiv ...