Petrom vrea să construiască un parc fotovoltaic de 111 MW, în Dolj, cel mai mare din România – surse

OMV Petrom, cea mai mare companie energetică din România, intenționează să dezvolte un parc fotovoltaic cu o capacitate de 111 MW, în județul Dolj, potrivit unor surse din sectorul energetic. La acest moment, dacă ar fi operațional, ar fi cel mai mare proiect fotovoltaic din România.
Economica.net - lun, 09 nov. 2020, 18:07
Petrom vrea să construiască un parc fotovoltaic de 111 MW, în Dolj, cel mai mare din România - surse

Petrom intenționează să construiască parcul fotovoltaic în localitatea Ișalnița din județul Dolj, pe un teren pe care îl deține și unde a activat fostul combinat chimic Doljchim, care a fost dezafectat iar terenul a fost ecologizat. Valoarea investiției este de 400 de milioane de lei, potrivit surselor noastre.

Petrom a înaintat acest proiect Ministerului Economiei pentru a primi finanțare din celebrul Fond de Modernizare – mecansimul 10d din directiva europeană EU-ETS, prin care România și alte nouă țări mai puțin dezvoltate din UE primesc bani europeni pentru proiecte energetice, Fond din care România speră la o alocare totală de 6,7 miliarde de euro.

Deși este o investiție verde, compania petrolieră a fost destul de rezonabilă în cerințe, din moment ce, potrivit surselor noastre,a solicitat o finanțare prin acest fond de doar 50% din valoarea proiectului.

La acest moment, dacă parcul va fi construit, ar fi cel mai mare parc fotovoltaic din România, potrivit unor specialiști din piață. Pe lângă acești 111 MW instalați în fotovoltaic, pe care îi va avea în portofoliu, Petrom mai operează și cea mai mare centrală electrică pe gaze din România, cea în ciclu combinat de la Brazi, 860 MW putere instalată.

Petrom a mai avut operațiuni în sectorul energeiei regenerabile, dar a vîndut afacerea, acum câțiva ani. A cumpărat și dezvoltat parcul eolian Dorobanțu, din Dobrogea, cu o capacitate de 45 MW, dar în 2017 l-a vândut, pentru 23 de milioane de euro, către Transeastern Power.

Atunci, compania a anunțat că regenerabilele nu mai sunt o afacere strategică, dar după mai mulți ani, probabil și din cauza politicii europene, Petrom este interesată din nou de energia verde. În primăvară, compania anunțase că a instalat deja panouri forovoltaice în 40 de benzinării ale rețelei sale și are ca țintă de final de an 78 de stații cu panouri fotovoltaice.

“Măsurile adoptate la nivelul companiei pentru un mediu mai curat au generat, în 2019, diminuarea cu 22% a cantității de emisii de carbon față de anul 2010. Obiectivul companiei este de a ajunge, în anul 2025, la o reducere de 27%”, spunea în primăvară Radu Căprău, director Downstream Oil în cadul companiei.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și, pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 800 benzinării, la sfârșitul lunii martie 2020, sub două branduri, OMV și Petrom.

Momentan, România are capacități instalate de 1.383 MW în fotovoltaic, potrivit ultimelor date ale ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Televizoare 4K: motive pentru care ar trebui să cumperi unul
Televizoare 4K: motive pentru care ar trebui să cumperi unul
Fie că îți place sau nu, televizoarele 4K (AKA UHD) sunt deja aici și vor rămâne cu noi timp îndelungat până când tehnologia și conținutul 8K vor reuși să devină mai uzuale. ...
Top constructori autostrăzi: Strabag, Nurol și UMB au avut cele mai mari progrese în august
Top constructori autostrăzi: Strabag, Nurol și UMB au avut cele mai mari progrese în august
Austriecii de la Strabag ocupă primul loc în topul constructorilor după progresele raportate în august pe șantierele ...
Popeyes Romania va deschide primul său restaurant din afara Capitalei, în Lemon Retail Park din Voluntari şi face angajări
Popeyes Romania va deschide primul său restaurant din afara Capitalei, în Lemon Retail Park din Voluntari şi face angajări
Popeyes Romania, lanţ american de restaurante cu servire rapidă, va deschide un restaurant drive thru în centrul comercial ...
Ce noi probleme vor avea furnizorii de energie odată cu schimbarea, încă o dată, a legislației
Ce noi probleme vor avea furnizorii de energie odată cu schimbarea, încă o dată, a legislației
Senatul a adoptat noi modificări ale proaspetei OUG 119/2022, care a intrat în vigoare la 1 septembrie. Camera Deputaților ...