Petromidia a scos KazMunayGas International din pierderi: profit net de peste 11, mil. dolari în 2015

Exporturile Rompetrol Rafinare (RRC, fosta Petromidia) „s-au apreciat pe plan regional în primele nouă luni ale anului cu circa 28% (peste 350.000 de tone)”, performanţă care a condus la obţinerea unui profit net de 11,4 milioane USD al KazMunayGas International, faţă de o valoare negativă de 30 milioane USD în perioada similară din 2014, potrivit unui raport RRC trimis la Bursă.
Economica.net - mie, 21 oct. 2015, 06:45
Petromidia a scos KazMunayGas International din pierderi: profit net de peste 11, mil. dolari în 2015

Grupul KMG International, parte a companiei naţionale de petrol şi gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, a reuşit să obţină în primele nouă luni ale acestui an o creştere de 11% a rezultatului operaţional şi un profit net de 11,4 milioane USD, faţă de o valoare negativă de 30 milioane USD în perioadă similară din 2014.

“Performanţele operaţionale şi financiare atinse de Grup în perioada 2014 – 2015 sunt recorduri istorice şi au la bază măsurile adoptate pentru consolidarea şi optimizarea activităţilor de bază – rafinare, retail şi trading în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane”, se spune într-un raport Rompetrol Rafinare (RRC, fosta Petromidia) trimis la Bursă.  Rompetrol Rafinare (RRC) nu şi-a trimis încă raportul trimestrial.

Cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane tone de materie primă / an, Petromidia Năvodari este principalul activ al companiei Rompetrol Rafinare şi al KMG International, fiind cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne unități de profil din zona Mării Negre.

KazMunayGas International controlează Rometrol Rafinare cu mai puţin de 49% din totalul acţiunilor, din cauza lipsei de implicare a reprezentanţilor statului român.

„În contextul în care sectorul de rafinare a fost puternic afectat de criza financiară, strategia noastră pe termen lung a vizat extinderea şi modernizarea rafinăriei Petromidia Năvodari, dezvoltarea segmentului de retail în România, Bulgaria, Moldova şi Georgia, dar şi a celui de trading în Turcia, Franţa, Spania sau Singapore” declară Zhanat Tussupbekov, directorul general al KMG International.

Pe de altă parte, operaţiunile KMGInternational au fost susţinute şi de „sprijinul de circa 1,6 miliarde USD acordat de unicul acţionar din 2007 până în prezent”.

Grupul a înregistrat în primele nouă luni ale anului un rezultat operaţional (EBITDA) de 136,1 milioane USD, în creştere cu 11% faţă de nivelul consemnat în perioada similară din 2014. În perioada iulie – septembrie, profitul operaţional s-a ridicat la 54,1 milioane USD.

Pe fondul deprecierii majore a materiilor prime (ţiţei) şi a produselor finite, cifra de afaceri brută înregistrată de Grup în acceaşi perioadă a scăzut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde USD la 7,7 miliarde USD.
Cantitatea de materie primă procesată de cele 3 unităţi de producţie ale KMG International (rafinăria Petromidia Năvodari, rafinăria Vega Ploieşti şi divizia de petrochimie) în perioada ianuarie – septembrie a fost de 4,5 milioane tone, în creștere cu 11%.

În același timp, vânzările de produse finite (trading, exporturi) realizate de entitățile Grupului către stațiile Rompetrol și partenerii comerciali din regiunea Mării Negre și a Mării Mediterane s-au majorat cu 6%, pana la un nivel de 5,6 milioane tone. Peste 36% din această cantitate a fost livrată prin subsidiarele din România, Georgia, Moldova, Bulgaria, iar restul prin casa de trading – KMG Trading Elveția și Dyneff Franta – Spania.

Exporturile Rompetrol Rafinare pe plan regional s-au apreciat în primele nouă luni ale anului cu circa 28% (peste 350.000 de tone). Cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane tone de materie primă/an, Petromidia Năvodari este principalul activ al companiei Rompetrol Rafinare si al KMG International, fiind cea mai mare rafinărie din Romania și una dintre cele mai moderne unități de profil din zona Mării Negre.

Rompetrol Rafinare a oprit, pentru perioada 11 octombrie – 20 noiembrie, activitatea rafinăriei Petromidia şi a diviziei de petrochimie în vederea desfăşurării reviziei generale programate, ce are loc o dată la 5 ani. Nivelul total al lucrărilor și investițiilor care vor fi realizate în această perioadă este estimat la 77,5 milioane USD.

Pe plan intern, vânzările de produse finite ale Grupului prin subsidiarele Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream și Rompetrol Gas au atins în primele noua luni un volum de circa 1,76 milioane tone, în crestere cu 3% față de indicele obținut în perioada similară din 2014. Reţeaua de distribuţie a carburanţilor Rompetrol in Romania este formată din peste 740 de puncte de alimentare (stații Rompetrol, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres, baze interne de 9 și 20 mc), 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii, 3 stații de îmbuteliere GPL la Constanța, Arad și Bacău, dar si 8 depozite (Arad, Craiova, Mogoșoaia, Simleul Silvaniei, Vatra Dornei, Zărnești, Onesti și unul în incinta rafinăriei Petromidia).

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...