Petrotel Lukoil nu mai este anchetată pentru evaziune și spălare de bani

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești au renunțat la acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani aduse companiei Lukoil Petrotel Ploieșsti și directorului său Andrey Bogdanov. Totuși, Parchetul susține că s-a renunțat doar la o parte din acuzații, cercetările continuând pentru alte fapte similare.
Economica.net - vin, 17 nov. 2017, 17:02
Petrotel Lukoil nu mai este anchetată pentru evaziune și spălare de bani

Potrivit ordonanţei PCA din data de 3 noiembrie, remisă vineri AGERPRES, prin rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată primul dosar Lukoil s-a dispus, printre altele, disjungerea cauzei în vederea efectuării urmăririi penale faţă de suspecta SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi inculpatul Andrey Bogdanov, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, formându-se un nou dosar penal în cadrul Parchetului.

Prin ordonanţa emisă în data de 3 noiembrie în acest dosar, procurorii au dispus, printre altele, continuarea cercetărilor faţă de Petrotel Lukoil SA Ploieşti pentru evaziune fiscală constând în aceea că, în cursul anului 2013, societatea a subevaluat valoarea construcţiilor şi instalaţiilor speciale, având ca scop diminuarea valorii activului societăţii şi implicit diminuarea obligaţiilor fiscale către bugetul local.

De asemenea, procurorii au mai dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Andrey Bogdanov, pentru evaziune fiscală şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, noul dosar urmând să fie înregistrat în evidenţele PCA Ploieşti.

Prin acelaşi document, anchetatorii au dispus clasarea unei cauze faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi inculpatul Andrey Bogdanov, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani şi clasarea cauzei faţă de SC Lukoil Lubricants East Europe SRL Bucureşti, SC Top Log Expert Services SRL Ploieşti, SC Lukoil Energy&Gas România SRL Ploieşti şi SC Agenţia Lukom-A SRL pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani.

Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la data de 3 august 2015, fiind deferite justiţiei SC Petrotel Lukoil Ploieşti, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, dar şi şase persoane fizice: directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncţi din cadrul societăţii de la Ploieşti – Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil, Andrei Raţă, şi contabilul-şef Dorel Duţu.

La acel moment, procurorii anunţau că prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 euro.

Ulterior, instanţa de fond a constatat neregularitatea rechizitoriului iar în ianuarie 2016 a dispus restituirea dosarului la PCA Ploieşti, decizia Tribunalului Prahova fiind motivată prin ”pasivitatea totală” a procurorului care nu a remediat acele neregularităţi şi nici nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă îşi menţine sau nu dispoziţia de trimitere în judecată a dosarului.

La data de 22 ianuarie 2016, PCA Ploieşti a anunţat, printr-un comunicat de presă, că dosarul Lukoil a fost din nou trimis în judecată după ce procurorii au remediat neregularităţile constatate de magistraţi.

La sfârşitul lunii martie a aceluiaşi an, Tribunalul Prahova a constatat din nou neregularitatea rechizitoriului întocmit în acest dosar şi a dispus remedierea problemelor iar în aprilie instanţa a dispus începerea judecării în acest dosar.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Ioan Ladoși (APCPR): Aproximativ 80% din carnea de porc din galantare va proveni din import
Producătorii de carne de porc din România preconizează că aproximativ 80% din carnea care se va găsi în galantare în ...
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
Drumul nou de beton către Bulgaria va fi dat în trafic pe 20 decembrie – Ministerul Transporturilor
În a doua parte a lunii decembrie 2021 se va circula pe Drumul de legătură DN 5– Șoseaua de Centura – Pod Prieteniei, ...
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia reduce TVA la energia termică în cadrul măsurilor anti-inflaţioniste
Polonia va reduce Taxa pe valoarea adaugată (TVA) aplicată căldurii livrate în sistem centralizat în cadrul măsurilor ...