Petru Filip, interimar la Senat. Cine va fi viitorul preşedinte

Mircea Geoană a fost revocat din funcţie la Senat, iar Puterea a preluat interimatul. Până la alegerea unui nou şef al Senatului, democrat-liberalul Petru Filip va fi preşedinte interimar. La finalul şedinţei de plen, senatorul PSD Ilie Sârbu a anunţat că votul pentru alegerea unui nou şef al Senatului va fi dat luni.
Economica.net - mie, 23 nov. 2011, 11:54

Biroul Permanent al Senatului, reunit miercuri, a decis că democrat-liberalul Petru Filip să fie preşedinte interimar al Senatului până la alegerea unui nou preşedinte.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că alegerea noului preşedinte al Senatului va avea loc luni.

Democrat-liberalii lucrează la lista de candidaţi, pe aceasta regăsindu-se Petru Filip, Vasile Blaga, Radu Berceanu sau Mihai Stănişoară.

Mai mulţi democrat-liberali s-au pronunţat deja că Vasile Blaga este cel mai potrivit pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Senatului. Berceanu a spus şi el că ar fi dispus să candideze, la fel şi Petru Filip.

Problema democrat-liberalilor este că şi UDMR vrea să aibă un candidat propriu, fiind vorba, potrivit unor surse citate de RTV, de vicepremierul Marko Bela.

„Dacă suntem într-o coaliţie, iar partidul cel mare dă primul-ministru şi preşedintele Camerei Deputaţilor, atunci ar fi logic ca (…) funcţia de vicepremier şi cea de preşedinte la Senatului să aparţină UDMR”, a declarat senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

PDL nu este însă de acord cu strategia UDMR. Liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Rădulescu, a arătat că, pentru preşedinţia Senatului, coaliţia guvernamentală trebuie să meargă cu un candidat comun.

Întrebat despre numele celor care ar putea să ocupe această funcţie, Rădulescu a spus că acest lucru va fi discutat în şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei, iar până luni după-amiază va fi „silentio stampa”.

Despre o posibilă alegere a lui Marko Bela la şefia Senatului, Mircea Geoană a comentat că acesta va fi un cadou făcut de preşedintele PSD, Victor Ponta, naţiunii române.

„Din poziționarea, cel puţin a UDMR, pentru că este clar că UDMR ţinteşte acestă funcție, ce m-aş mai distra să ajungă funcția la Marko Bela. Asta chiar că ar fi un cadou naţiunii române. A doua funcţie în stat la Marko Bela. Bravo, Ponta!”, a spus Geoană.

În ceea ce priveşte PSD, Victor Ponta a precizat că în cursul dimineţii de astăzi a fost reconfirmată propunerea USL ca Titus Corlăţean să ocupe funcţia de preşedinte al Senatului. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, şi şefului grupului PNL, Puiu Haşotti, au confirmat că Titus Corlăţean rămâne propunerea USL.

Senatorii au decis miercuri cu 112 voturi „pentru”, cinci abţineri şi două voturi împotrivă revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...