Petru Filip, interimar la Senat. Cine va fi viitorul preşedinte

Mircea Geoană a fost revocat din funcţie la Senat, iar Puterea a preluat interimatul. Până la alegerea unui nou şef al Senatului, democrat-liberalul Petru Filip va fi preşedinte interimar. La finalul şedinţei de plen, senatorul PSD Ilie Sârbu a anunţat că votul pentru alegerea unui nou şef al Senatului va fi dat luni.
Economica.net - mie, 23 nov. 2011, 11:54

Biroul Permanent al Senatului, reunit miercuri, a decis că democrat-liberalul Petru Filip să fie preşedinte interimar al Senatului până la alegerea unui nou preşedinte.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că alegerea noului preşedinte al Senatului va avea loc luni.

Democrat-liberalii lucrează la lista de candidaţi, pe aceasta regăsindu-se Petru Filip, Vasile Blaga, Radu Berceanu sau Mihai Stănişoară.

Mai mulţi democrat-liberali s-au pronunţat deja că Vasile Blaga este cel mai potrivit pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Senatului. Berceanu a spus şi el că ar fi dispus să candideze, la fel şi Petru Filip.

Problema democrat-liberalilor este că şi UDMR vrea să aibă un candidat propriu, fiind vorba, potrivit unor surse citate de RTV, de vicepremierul Marko Bela.

„Dacă suntem într-o coaliţie, iar partidul cel mare dă primul-ministru şi preşedintele Camerei Deputaţilor, atunci ar fi logic ca (…) funcţia de vicepremier şi cea de preşedinte la Senatului să aparţină UDMR”, a declarat senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

PDL nu este însă de acord cu strategia UDMR. Liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Rădulescu, a arătat că, pentru preşedinţia Senatului, coaliţia guvernamentală trebuie să meargă cu un candidat comun.

Întrebat despre numele celor care ar putea să ocupe această funcţie, Rădulescu a spus că acest lucru va fi discutat în şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei, iar până luni după-amiază va fi „silentio stampa”.

Despre o posibilă alegere a lui Marko Bela la şefia Senatului, Mircea Geoană a comentat că acesta va fi un cadou făcut de preşedintele PSD, Victor Ponta, naţiunii române.

„Din poziționarea, cel puţin a UDMR, pentru că este clar că UDMR ţinteşte acestă funcție, ce m-aş mai distra să ajungă funcția la Marko Bela. Asta chiar că ar fi un cadou naţiunii române. A doua funcţie în stat la Marko Bela. Bravo, Ponta!”, a spus Geoană.

În ceea ce priveşte PSD, Victor Ponta a precizat că în cursul dimineţii de astăzi a fost reconfirmată propunerea USL ca Titus Corlăţean să ocupe funcţia de preşedinte al Senatului. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, şi şefului grupului PNL, Puiu Haşotti, au confirmat că Titus Corlăţean rămâne propunerea USL.

Senatorii au decis miercuri cu 112 voturi „pentru”, cinci abţineri şi două voturi împotrivă revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Troleibuze noi în București: Nicușor Dan cere finanțare prin PNRR pentru 22 de trolee
Troleibuze noi în București: Nicușor Dan cere finanțare prin PNRR pentru 22 de trolee
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat luni că, în numele municipalității, a depus cerere de finanțare pentru achiziția prin PNRR a 22 de troleibuze noi. Suma pe care o solicită......
Ministrul Economiei: Discutăm cu companiile relocarea în România din Ucraina şi alte zone
Ministrul Economiei: Discutăm cu companiile relocarea în România din Ucraina şi alte zone
Autorităţile discută cu companiile şi se fac paşi importanţi pentru a facilita relocările în România, fie din zona ...
ING Bank România face trecerea către cardurile din plastic reciclat
ING Bank România face trecerea către cardurile din plastic reciclat
ING Bank va începe tranziţia portofoliului de carduri către o alternativă sustenabilă şi prietenoasă cu mediul, din ...
Romcarbon – profitul net a crescut de trei ori şi jumătate, până la 1,05 milioane lei, în primul trimestru
Romcarbon – profitul net a crescut de trei ori şi jumătate, până la 1,05 milioane lei, în primul trimestru
Romcarbon a înregistrat un profit net de 1,05 milioane lei în primul trimestru, în creştere cu 255% comparativ cu cel ...