Peugeot ar putea rupe alianţa cu GM, estimând că nu va atinge ţinta privind reducerea cheltuieilor

PSA Peugeot Citroen, al doilea producător auto din Europa după vânzări, ar putea rupe alianţa cu grupul american General Motors, estimând că nu va atinge ţinta privind reducerile de cheltuieli, cu 1 miliard de dolari până în 2016.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 09:29
Peugeot ar putea rupe alianţa cu GM, estimând că nu va atinge ţinta privind reducerea cheltuieilor

Grupul francez analizează rezultatele alianţei pentru a decide dacă va mai produce automobile în parteneriat cu GM, evaluând şi „condiţii relevante” din acordul de dezvoltare încheiat între cele două companii, a anunţat miercuri Peugeot.

„Numai această alianţă îi mai putea salva; este începutul sfârşitului. Ţintele convenite la încheierea protocolului de alianţă au fost minime, iar acum Peugeot a rămas pe cont propriu. Pierde pe toate fronturile”, comentează pentru Bloomberg un analist financiar francez.

Protocolul datează de anul trecut şi este unul dintre pilonii strategiei de redresare a Peugeot, care a încercat să scadă cheltuielile prin accesarea resurselor GM.

Impactul financiar al alianţei a fost însă mai slab decât anticipa conducerea companiei franceze, care are probleme financiare şi trebuie să-şi găsească rapid noi parteneri.

Peugeot pregăteşte o majorare de capital de cel puţin 3 miliarde euro, finanţată de statul francez şi de grupul chinez Dongfeng Motor, care vor prelua câte 20% din acţiunile companiei, au declarat săptămâna trecută surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

„Ne concentrăm pe identificarea unor proiecte profitabile, pe termen lung, şi apoi căutăm soluţii pentru a le finanţa. Trebuie să gândim pe termen lung, să căutăm prooiecte pe termen mediu sau lung pentru a asigura profitabilitatea grupului”, a declarat miercuri într-o conferinţă cu analiştii directorul financiar al Peugeot, Jean-Baptiste de Chatillon.

Afacerile Peugeot depind în mare măsură de evoluţia pieţei europene, unde vânzările de automobile au scăzut aproape de minimul ultimilor 20 de ani.

Compania a vândut o parte din active pentru a obţine lichidităţi, iar divizia bancară a grupului a primit garanţii guvernamentale de 7 miliarde euro de la statul francez.

Acţiunile Peugeot au crescut miercuri la Paris cu până la 3,7%, la 10,78 euro, şi au avansat cu 95% de la începutul anului. Producătorul auto are o capitalizare de piaţă de 3,79 miliarde euro.

GM, care deţine 7% din acţiunile Peugeot, s-ar putea retrage din alianţa cu grupul francez dacă Dongfeng va deveni acţionar, deoarece compania americană lucrează în China în parteneriat cu o altă companie, SAIC Motor, a afirmat o altă sursă. Protocolul alianţei prevede că GM o poate dizolva unilateral în cazul unei schimbări în acţionariatul Peugeot.

„Alianţa continuă conform programului stabilit. Avem alte proiecte în curs de evaluare. Unele dintre acestea nu sunt fezabile economic, astfel că renunţăm la ele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Peugeot, Jean-Baptiste Thomas, citat de Bloomberg.

Peugeot a anunţat recent că intenţionează să transfere producţia unui model către o fabrică a GM din Spania. GM este prezent în Europa prin Opel şi Vauxhall.

Opel va produce în Spania, încpând din 2016, un automobil produs în parteneriat cu Peugeot.

„Continuăm implementarea proiectelor deja stabilite”, a declarat purtătorul de cuvânt al GM, Ulrich Weber, care a refuzat să comenteze dacă grupul american va reevalua ţinta privind reducerea cheltuielilor, prin alianţa cu Peugeot, cu 1 miliarde de dolari până în 2016.

Vânzările Peugeot au scăzut cu 3,7% în trimestrul al treilea, la 12,1 miliarde euro. Divizia producătoare de automobile a grupului a pierdut 510 milioane euro în prima jumătate a anului.

Te-ar mai putea interesa și
OIPA Legume Fructe: Din 23 de fabrici de procesare legume fructe, mai funcționează 13
OIPA Legume Fructe: Din 23 de fabrici de procesare legume fructe, mai funcționează 13
Procesatorii de legume și fructe au început să își reducă producția sau chiar să o oprească complet din lipsa materiei prime. Pentru că România produce în cantități farte mici pentru......
Calcule importante pentru viitorul a 8 milioane de români! Câți bani ai în contul de pensie, în funcție de fondul unde ești alocat, și ce poți face pentru o pensie mai bună. Diferențe de zeci de mii de lei
Calcule importante pentru viitorul a 8 milioane de români! Câți bani ai în contul de pensie, în funcție de fondul unde ...
Peste 7,8 milioane de români contribuiau, obligatoriu, la finalul anului trecut, la unul dintre cele șapte fonduri de pensii ...
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională din Europa
Olaf Scholz are ambiții mari pentru Germania. Vrea ca țara sa să ajungă să aibă cea mai mare armată convențională ...
Germania este pe cale să pună bazele celei mai mari armate convenţionale din Europa în cadrul NATO, a declarat marţi ...
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Bulgaria expulzează 70 de diplomați ruși
Premierul bulgar Kiril Petkov (foto) a anunţat marţi expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, informează ...