Peugeot-Citroen şi Fiat, retrogradate la „junk” de Moody’s

Moody's a retrogradat cu o treaptă ratingurile de credit ale PSA Peugeot Citroen (Franţa) şi Fiat (Italia), de la "Ba3" la "Ba2", a treia treaptă în categoria "junk", din cauza riscurilor presupuse de scăderea abruptă a cererii pentru automobile în Europa de Vest, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mie, 10 oct. 2012, 13:27
Peugeot-Citroen şi Fiat, retrogradate la

Agenţia de rating atribuie ambelor companii perspectivă negativă, potrivit unor comunicate transmise miercuri de Moody’s.

Retrogradările afectează obligaţiuni aflate în circulaţie în valoare totală de aproape 15 miliarde euro, 9,3 miliarde euro ale Fiat, respectiv 5,6 miliarde euro ale Peugeot, pe fondul crizei datoriilor de stat din regiune, care a afectat puternic piaţa auto, aflată în declin de 5 ani consecutivi.

Peugeot şi Fiat au expuneri semnificative pe pieţele din sudul zonei euro, unde criza datoriilor de stat a provocat măsuri dure de austeritate, a blocat creşterea economică şi a restrâns veniturile.

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în primele opt luni ale anului cu 13,4% în Franţa, la 1,29 milioane unităţi, respectiv cu 19,9% în Italia, la 981.000.

La nivelul Uniunii Europene şi Norvegiei, Elveţiei şi Islandei, înregistrările au coborât cu 6,6% în perioada ianuarie-august, la 8,6 milioane.

Înmatriculările Peugeot au scăzut cu 13,4% în Europa în perioada analizată, la 1,02 milioane unităţi, iar livrările Fiat s-au redus cu 16,6%, la 557.000.

Peugeot a anunţat în această vară un plan de resutructurare care vizează suplimentarea unui plan anterior de disponibilizări cu încă 8.000 de locuri de muncă şi închiderea unei fabrici situate în apropiere de Paris până la sfârşitul anului 2014. Totodată, grupul francez vrea să restrângă activitatea la alte unităţi de producţie.

Fiat a revenit asupra unui plan de investiţii de 20 miliarde euro la operaţiunile din Italia. Directorul general al companiei, Sergio Marchionne, a declarat recent că Fiat are de gând să „actualizeze” prognozele proprii pentru piaţa auto europeană în următoarea strategie pe 5 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Târgul virtual de locuri de muncă „Angajatori de TOP” debuteză pe 27 septembrie cu peste 6000 de oferte
Compania de consultanță în domeniul resurselor umane Catalyst Solutions a anunțat luni startul târgului virtual de joburi "Angajatori de TOP" ediția toamnă 2021, care se va desfășura pe......
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de stat
Centura București: Două oferte pentru proiectarea ultimei etape de modernizare a sectorului nordic – secretar de ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit două oferte la licitația pentru proiectarea ...
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Asociația practicienilor în insolvență și-a ales conducerea pentru un nou mandat de patru ani
Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR) a anunțat luni că în urma alegerilor organizate ...
Ministrul Muncii: Primăriile vor avea rolul esenţial în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili
Ministrul Muncii: Primăriile vor avea rolul esenţial în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili
Primăriile vor avea rolul cel mai important în acordarea sprijinului pentru consumatorii vulnerabili, potrivit normelor ...