Phenianul a camuflat intrarea tunelului în care a efectuat testele nucleare anterioare – presă

Coreea de Nord a acoperit intrarea unui tunel subteran, în nord-estul ţării, cu scopul de a zădărnici supravegherea prin satelit din partea puterilor străine, care încearcă să ghicească calendarul viitorului test nuclear anunţat de Phenian, scrie presa sud-coreeană vineri, relatează AFP.
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 11:27
Phenianul a camuflat intrarea tunelului în care a efectuat testele nucleare anterioare - presă

„Analize (ale unor imagini captate prin satelit) arată că un camuflaj, care are aspectul unui acoperiş, a fost plasat la intrarea în tunel”, a anunţat, sub protecţia anonimatului, un oficial de rang înalt din cadrul Guvernului de la Seul, citat de agenţia sud-coreeană Yonhap.

„Acest gest pare menit să împiedice ca pregătirile în vederea efectuării unui test nuclear – aproape încheiate – să fie urmărite din exterior”, a adăugat oficialul citat.

Instalaţia de la Punggye-ri, în nord-estul ţării, include un tunel subteran în care s-au desfăşurat cele două teste nucleare anterioare, în 2006 şi 2009.

Acest loc este supravegheat aerian de către Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, care încearcă să afle cât de avansate sunt pregătirile.

Phenianul a anunţat săptămâna trecută că vrea să procedeze, la o dată nedeterminată, la un nou test nuclear, în semn de sfidare faţă de Statele Unite, inamicul său recunoscut, şi ca răspuns la sancţiunile ONU adoptate cu puţin timp înainte.

În opinia unei surse din cadrul serviciilor secrete sud-coreene, citate de Yonhap, Coreea de Nord caută ca, prin acoperirea intrării tunelului, să „bruieze”, „o tactică similară celei utilizate cu ocazia tirului de rachetă cu rază lungă de acţiune”, la începutul lui decembrie.

Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, la 12 decembrie, încălcând sancţiunile ONU şi luând prin surprindere atât Seulul, cât şi pe aliaţii săi, care au crezut, cu o zi înainte de tir, pe baza unor imagini captate prin satelit, că lansatorul este demontat.

Phenianul a camuflat, la vremea respectivă, mai multe locuri din poligonul de lansare.

Te-ar mai putea interesa și
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător în cadrul programului de prelansare Kickstarter al schimbului......
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare ...
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...