Phenianul împiedică accesul sud-coreenilor în complexul industrial Kaesong

Coreea de Nord a împiedicat miercuri dimineaţa angajaţii sud-coreeni să pătrundă în interiorul complexului industrial intercoreean Kaesong, un simbol al cooperării între cele două ţări, un gest ce reprezintă o nouă escaladare a crizei din Peninsula Coreea, relatează AFP.
Economica.net - mie, 03 apr. 2013, 06:53
Phenianul împiedică accesul sud-coreenilor în complexul industrial Kaesong

„Coreea de Nord ne-a anunţat în această (miercuri) dimineaţa că nu va autoriza plecările de la Kaesong şi va interzice accesul către complex”, a declarat Kim Hyung-suk, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile între cele două ţări.

Phenianul nu a precizat cât timp va rămâne în vigoare suspendarea accesului, a adăugat el.

Anterior, Ministerul Unificării a anunţat că cei 484 de sud-coreeni ce urmau să pătrundă miercuri în interiorul complexului nu au fost autorizaţi să facă acest lucru de către Coreea de Nord.

De obicei, sud-coreenii trec frontiera la ora locală 8.30 (2.30, ora României).

Zona industrială, situată la aproximativ 10 kilometri de la frontieră, a fost inaugurată în 2004, exprimând o voinţă simbolică de stabilire a unei cooperări între cele două Corei.

Potrivit Seulului, 861 de sud-coreeni se află, de altfel, în interiorul complexului.

„Ne aşteptăm ca cetăţenii noştri (aflaţi) în prezent în (Coreea de) Nord să revină fără dificultate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Considerat o sursă preţioasă de devize străine, de care nord-coreenii au mare nevoie, acest complex industrial a rămas deschis în continuare, în pofida crizelor repetate din peninsulă, cu excepţia unei singure zi, în 2009. Phenianul a blocat accesul în interior, în semn de protest faţă de manevrele militare comune americano-sud-coreene.

Această întârziere suscită temeri cu privire la faptul că Phenianul va pune în aplicare ameninţarea de a închide Kaesong, unde peste 50.000 de nord-coreeni muncesc, în prezent, pentru mici companii sud-coreene, în principal în sectorul manufacturier (haine, încălţăminte, ceasuri, ustensile de bucătărie).

Trecerea frontierei către Kaesong a avut loc normal în ultimele săptămâni, în pofida tensiunilor tot mai puternice între cele două Corei.

Stabilitatea exploatării complexului este considerată un adevărat „barometru” al relaţiilor intercoreene, iar închiderea acestuia ar marca o escaladare clară a tensiunilor.

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...