Phenianul îşi opreşte reactorul nuclear, probabil pentru a extrage combustibil pentru bombe – media sud-coreene

05 10. 2023
racheta coreea de nord 56787654

Funcţionarea reactorului nuclear de 5 megawaţi de la complexul nuclear Yongbyon a fost suspendată de la sfârşitul lunii septembrie, potrivit unei evaluări efectuate de autorităţile americane şi sud-coreene.

„Coreea de Sud şi SUA cred că acesta ar putea fi un semn al lucrărilor de reprocesare pentru a obţine plutoniu pentru arme”, scrie ziarul Donga Ilbo, citat de o sursă guvernamentală.

Reprocesarea barelor de combustibil uzat scoase dintr-un reactor nuclear este un pas făcut înainte ca plutoniul să fie extras. Complexul nuclear Yongbyon este principala sursă de plutoniu a Nordului, pe care probabil a folosit-o pentru a construi arme nucleare.

Coreea de Nord a folosit de asemenea instalaţii de îmbogăţire a uraniului, o sursă separată de material ce ar putea fi folosită pentru arme nucleare.

„Posibilitatea unui test nuclear de către Coreea de Nord nu este exclusă”, potrivit Donga Ilbo, care citează un înalt oficial guvernamental sud-coreean, fără a detalia ce analiză a arătat că acţiunea ar putea fi legată de un test nuclear.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării sud-coreean, Jeon Ha-gyu, a refuzat să comenteze detaliile raportului, dar a declarat că autorităţile din domeniul informaţiilor din SUA şi Coreea de Sud monitorizează îndeaproape evoluţiile asociate.

Coreea de Nord a oprit anterior funcţionarea reactorului, după care l-a repornit, şi de obicei nu există o confirmare publică a scopului unei astfel de acţiuni, indiferent dacă este pentru mentenanţă sau pentru extracţia combustibilului.

Coreea de Nord pretinde că este un stat nuclear, dar a păstrat secret câte arme nucleare ar fi construit sau desfăşurat. Estimări independente ale nivelului de plutoniu al Nordului variază până la 70 kg, ceea ce ar putea fi suficient pentru a construi cel puţin 20 de arme.

Omul de ştiinţă american în domeniul nuclear Siegfried Hecker, care a vizitat complexul Yongbyon în 2010, a declarat că, în ciuda timpului alocat de Coreea de Nord pentru proiect, capacitatea sa de a produce plutoniu şi de asemenea stocul de material fisionabil în sine sunt încă limitate.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care l-a găzduit recent pe liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru un summit şi a promis o cooperare militară mai strânsă cu Phenianul, ar putea oferi Nordului ajutorul atât de necesar în toate aspectele programului ei nuclear, a spus Hecker.

„Pe termen mai scurt, ceea ce mă preocupă cel mai mult este că Rusia furnizează în mod clandestin plutoniu direct”, a spus Hecker, fost director al Laboratorului Naţional Los Alamos, în comentarii publicate de platforma 38 North.

Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare subterane şi există îngrijorări încă de anul trecut că ar putea fi pe cale să desfăşoare un alt test, ca parte a eforturilor de a dezvolta focoase nucleare miniaturizate.

Parlamentul nord-coreean a adoptat săptămâna trecută un amendament constituţional privind politica de forţă nucleară. Kim a ordonat de asemenea ca producţia de arme nucleare să crească „exponenţial” şi să îşi diversifice capacităţile nucleare