Philip Morris Internacional negociază o fuziune cu Altria

Philip Morris International (PMI) a confirmat marţi existenţa unor discuţii cu Altria Group pentru realizarea "unei fuziuni între egali", o operaţiune care nu este încheiată şi care va depinde de aprobarea finală a conducerii şi acţionarilor celor două companii, precum şi a reglementatorilor, relatează agenţia EFE.
Economica.net - mar, 27 aug. 2019, 16:14
Philip Morris Internacional negociază o fuziune cu Altria

Aceste discuţii au fost anunţate printr-un comunicat de către Philip Morris International, producătorul de ţigarete cel mai mare din lume care vinde mărci emblematice, precum Marlboro, în peste 180 de ţări (Altria le comercializează în SUA), iar, în cazul în care operaţiunea va merge mai departe, se va crea o companie cu o capitalizare de peste 200 miliarde de dolari.

PMI este în discuţii cu Altria Group în legătură cu o fuziune „a tuturor valorilor” celor două companii, dar „nu se poate garanta că se va produce vreun acord sau vreo tranzacţie pornind de la aceste discuţii”, se subliniază în comunicatul PMI.

„În plus, nu se poate garanta că se va ajunge la un acord, că va fi încheiată o tranzacţie. Orice tranzacţie va trebui supusă aprobării conducerii, acţionarilor şi reglementatorilor”, se precizează în comunicat.

Philip Morris International nu intenţionează să facă mai multe comentarii legate de discuţii în următoarele săptămâni, dar această mişcare se produce într-un moment delicat pentru multinaţionala evaluată la 120 miliarde dolari şi care în ultima lună a scăzut cu 16% la bursă ca urmare a ştirilor îngrijorătoare privind efectele asupra sănătăţii ale ţigărilor electronice.

În schimb, Altria Group, cu o capitalizare de peste 88 miliarde dolari, a crescut marţi cu circa 8% la bursă, iar anunţul a consolidat-o.

Trebuie reamintit că strategia comercială a Philip Morris International constă în ceea ce defineşte drept „obţinerea unui viitor fără fum”, adică să fie liderul unei transformări în industria tutunului pentru „înlocuirea ţigaretelor tradiţionale” cu produse precum ţigările electronice şi alte dispozitive tehnologice pentru consumul de nicotină şi alte substanţe.

„PMI construieşte un viitor cu o nouă categorie de produse fără fum care, chiar dacă nu sunt total fără riscuri, sunt o opţiune mult mai bună pentru a continua fumatul”, spunea într-un comunicat, o afirmaţie care a primit multe critici din sectorul medical, ceea ce aruncă o umbră de îndoială asupra unei afaceri bazate pe riscuri ridicate pentru sănătate.

Dacă se va ajunge la un acord, Philip Morris International şi Altria vor fuziona, la peste zece ani după ce companiile au decis să funcţionee în mod independent.

Altria a rămas o companie concentrată pe SUA , care vinde ţigări Marlboro la nivel naţional, în timp ce PMI s-a focalizat pe vânzarea de ţigări în străinătate.

Analiştii speculau de mult timp că cele două ar putea să se reunească. Industria tutunului se schimbă rapid, cu o cădere a vânzărilor de ţigarete şi cu companii care caută noi căi de creştere, scrie EFE.

Unirea celor două companii va crea o putere mondială în domeniu, cu mari investiţii în ţigări electronice şi canabis.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...