1EUR = 4.8314 RON | Bucureşti 21 º

Companii

Philip Morris scumpeşte ţigările. Vezi cât va costa Marlboro, L&M şi Parliament

Majorările de preţ sunt de 0,50 lei pentru fiecare brand comercializat. Ceilalţi mari doi producători, BAT România şi JTI, au scumpit deja, de două săptămâni, sortimentele pe care le comercializează

24 oct, 2015 | ECONOMICA.net


Producătorul de ţigări Phillip Morris scumpeşte, de luni, sortimentele pe care le comercializează în România. Majorările de preţ sunt, în medie de 50 de bani pentru fiecare pachet.
 
Astfel, ţigările Marlboro vor costa 15,5 lei, faţă de un preţ anterior de 15 lei.
L&M va costa 14,3 lei , faţă de 13,8 lei.
Chesterfield va costa 14,3 lei, faţă de 13, 8 lei.
Parliament va costa 16,5 lei, faţă de 16 lei.
Virginia Slims va costa 16,5 lei, faţă de 16 lei.


Philip Morris este cel de-al treilea producător local de ţigări care majorează preţurile, după BAT şi JTI. Scumpirile vin în contextul în care Guvernul va majora acciza la ţigarete, de la anul.
Creşterea nivelul accizei pentru ţigări  scumpeşte toate sortimentele, cel mai afectat fiind segmentul ţigărilor ieftine, la care majorarea procentuală este mai mare,spune Gilda Lazăr, director Corporate Affairs al JTI Romania. Potrivit acesteia, România atinge, încă de la 1 aprilie 2015, nivelul accizei pe care îl agreasem cu UE pentru 2018.

„Ţigările se vor tot scumpi, pentru că statul creşte mereu. Este exclusă o ieftinire a lor în următorii ani, cel puţin atâta timp cât statul va continua să taxeze cu 80% preţul unui pachet de ţigări ”, spune reprezentantul JTI.

Noua structură a accizei afectează segmentele din partea de jos a pieţei, cele mai ieftine şi  mai vulnerabile la contrabandă, susţin producătorii de ţigarete de pe piaţa românească.

Spre exemplu, şi pachetul de More şi cel de Kent se scumpesc, însă la More procentul de scumpire va fi mai mare.
Până anul trecut, accizele la tutun erau exprimate în euro şi plătite în lei. Anul trecut, acciza a fost plătită la cursul artificial de 4,738 lei/euro, dar pentru comparaţia cu celelalte state membre ale UE s-a utilizat cursul BCE corespunzător anului 2014, de 4,52 lei/euro.

59,77 euro (283,19 lei la cursul de 4,738 lei/euro, respectiv 62,65 euro la cursul de 4,52).
Din 2015, denominarea accizelor a fost schimbată în lei, dar conversia s-a făcut tot la cursul artificial, de 4,74 lei/euro, raportarea la UE făcându-se la cursul BCE corespunzător anului 2015, de 4,41 lei/euro.
Piaţa românească este un joc în trei între British American Tobacco, Philip Morris şi JTI. Cele mai vândute ţigări din România sunt cele din gama Kent.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO