Philips Electronics concediază 2.200 de oameni la nivel global. Ce se întâmplă în România

Philips Electronics, unul dintre cei maia mari producători de electrice şi electrocasnice din lume, ia măsuri drastice pentru a-şi reduce costurile, pe fondul scăderii consumului. Până în 2014, vor concedia 2.200 de angajaţi la nivel global. În România, pierderile companiei s-au dublat într-un singur an.
Alina Stanciu - mie, 12 sept. 2012, 21:07
Philips Electronics concediază 2.200 de oameni la nivel global. Ce se întâmplă în România

Momente grele pentru CEO-ul Philips Electronics, unul dintre cei mai mari producători de electrice şi electrocasnice la nivel global.  Frans van Houten a anunţat că va trebui să concedieze 2.200 de salariaţi din întreaga lume pentru a putea reduce costurile mult prea mari în raport cu veniturile în scădere ale companiei, potrivit The Wall Street Journal.  

Reduceri de costuri

Producătorul olandez vrea pentru următorii doi ani să-şi reducă costurile cu 1,1 miliarde de euro, iar posturile pe care le va elibera îi vor permite diminuarea costurilor fixe cu aproximativ 300 de milioane de euro. Philips este la a doua rundă de concedieri, după ce anul trecut a anunţat că va renunţa la 4.500 dintre angajaţi, ca parte dintr-un plan ce urma să aducă economii de 800 de milioane de dolari. De altfel, targetul pentru 2013 a lui Houten este de a înregistra creşteri de 4-6% ale vânzărilor (în termeni comparabili), o EBITDA de 10-12% la nivel de grup, faţă de 7,4% în 2011 şi un ROI (return on investment) de 12-14%.”Continuăm să ne concentrăm pe îmbunătăţirea performanţei companiei noastre şi înregistrăm progrese remarcabile. Măsurile de reducere a costurilor ne vor ajuta să devenim o companie inovatoare mult mai rapidă în servirea efectivă a consumatorilor noştri din întreaga lume. Economiile vor implica reduceri de personal, lucru regretabil. În acelaşi timp, vom continua să investim în inovaţie şi în măsurile de valoare adăugată pentru consumatorii noştri din pieţele locale, lucru care ne va ajuta să fim mai competitivi”, a declarant Frans van Houten, CEO Philips.   

Ce se întâmplă în România

Întrebaţi de ECONOMICA.NET despre situaţia din România, oficialii Philips România au confirmat dorinţa grupului de a reduce din personal, fără a oferi însă detalii despre cum va fi afectat business-ul local de această măsură.  „Printre noutătile comunicate,  Frans van Houten, Philips Chief Executive Officer, a vorbit despre progresele făcute în cadrul programului de concentrare pe susţinerea inovaţiilor , despre îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi atingerea obiectivelor Philips pentru anul 2013. Compania a descoperit oportunităţi în sectoarele  Healthcare și Lighting, printre altele, prin care să reducă ineficienţa și complexitatea procesului.  Aceste oportunităţi suplimentare de economisire vor creşte volumul economiilor făcute la nivelul întregului program şi vor influența  aproximativ 2,200 de poziţii la nivel global”, au declarat reprezentanţii Philips România. 

Pierderi în creştere

Dintre cei aproximativ 122.000 de angajaţi ai Philips Electronics, doar 85 lucrau anul trecut, potrivit datelor oferite de Ministerul de Finanţe, în România. Numărul salariaţilor din ţara noastră a rămas astfel constant comparativ cu 2010, chiar dacă Houten a anunţat şi în 2011 o rundă de concedieri, iar business-ul din România a avut mult de suferit. Din datele Ministerului de Finanţe, Philips România a raportat în 2011 pierderi de peste 9,64 milioane de lei, dublu faţă de anul anterior. Raportat la cifra de afaceri, pierderile companiei au ajuns la 4%, faţă de faţă de 1,9% cu un an în urmă. 

Philips România merge pe pierdere din 2009, când a raportat un minus de 5,1 milioane de lei. În 2008 profitul producătorului era de 10,3 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...