Piaţa auto a căzut şi anul trecut. Care au fost câştigătorii şi perdanţii

Piaţa autoturismelor noi a scăzut şi anul trecut, cu circa 13%, dar marca naţională Dacia a reuşit să crească în comparaţie cu anul precedent, pe fondul unor volume modeste, potrivit statisticilor Direcţiei de Înmatriculare a Vehiculelor.
Economica.net - sâm, 11 ian. 2014, 15:30
Piaţa auto a căzut şi anul trecut. Care au fost câştigătorii şi perdanţii

De a lungul anului 2012 s-au înmatriculat circa 57.700 de autoturisme noi, cu 13% mai puţin faţă de anul precedent. Evident, cea mai vândută marcă a fost Dacia, cu 17.550 de unităţi înmatriculate de a lungul anului. Spre deosebire însă de anii precedenţi, marca naţională a consemnat o creştere, numărul de maşini înmatriculate crescând cu 7%, de la cele 16.388 de unităţi aferente anului 2013.

Cine a mai câştigat

Dintre mărcile de volum, în care am inclus brandurile cu mai mult de 1.000 de maşini noi vândute pe piaţa românească în anul 2013, doar trei au consemnat creşteri ale vânzărilor. Opel a vândut cu aproape 5% mai multe maşini decât anul precedent, adică 2.689 de unităţi, înmatriculările de maşini sub brandul Fiat au crescut cu aproape 30%, până la 1.293 de unităţi, iar 1.947 de şoferi au ales să înmatriculeze un Mercedes nou, cu 17% mai mult decât în anul 2012.

Cine a pierdut

Cu excepţia acestor trei producători, restul brandurilor de volum au consemnmat scăderi pe piaţa românească. Volkswagen, de exemplu, a consemnat o scădere de 22%, până la puţin peste 6.000 de maşini, iar Skoda, parte a grupului german de mai sus, a înregistrat şi ea un minus de aproape 18%, până la 5.100 de autoturisme noi înmatriculate. Şi Ford, celălalt mare producător global de autoturisme care are fabrică în România, a consemnat o scădere a înmatriculărilor pe piaţa locală, de 27%, până la 3.662 de unităţi înmatriculate.
Hyundai a scăzut cu 20%, până la 2.451 de unităţi vândute, Renault a pierdut 32% şi a reuşit să vândă doar puţin peste 3.000 de maşini iar Peugeot a înregistrat un declin de 18%, până la 1.200 de unităţi vândute.

Vedeţi toată statistica ataşat

De reţinut că în România s-au înmatricult totuşi 57.700 de autoturisme noi în condiţiile în care anul trecut a funcţionat totuşi programul Rabla care, chiar dacă a demarat mai târziu, a avut totuşi o influenţă asupra pieţei. ,       Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat 20.000 de tichete pentru Programul „Rabla”. S-a putut utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, iar valoarea acestuia a fost de 6.500 de lei. Pentru acest an, încă nu se ştie dacă programul de stimulare a înnoirii parcului auto va fi continuat sau nu, poziţia Administraţiei Fondului de Mediu fiind că „încă nu s-a luat nici o decizie”.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...