Piaţa auto a crescut în trimestrul al treilea, dar rămâne pe minus la nouă luni

Piaţa auto a crescut în fiecare lună din trimestrul al treilea, încheiat cu un avans de 3,1% faţă de intervalul similar din 2012, însă la nouă luni înregistrează o scădere de 11,4%, cu un minus de 9,8% la autoturisme, potrivit datelor APIA.
Economica.net - mie, 16 oct. 2013, 14:25
Piaţa auto a crescut în trimestrul al treilea, dar rămâne pe minus la nouă luni

„În continuare, vânzările pe piaţa din România sunt susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice (73% din total la nouă luni). În ceea ce priveşte situaţia pe luna septembrie, raportul este şi de această dată favorabil achiziţiilor realizate de către persoanele juridice, care reprezintă 68% din total (în creştere faţă de luna august, când ponderea a fost de 65%). Oricum, pe fondul demarării Programului Rabla, în ultimele trei luni (iulie-septembrie), situaţia s-a mai echilibrat faţă de primele luni ale anului, când acest raport era net în favoarea persoanelor juridice (peste 80%)”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Şi la nivel european, principalele pieţe au avut o evoluţie negativă în primele nouă luni, fiind înregistrate scăderi de 8,5% în Franţa, de 8,3% în Italia şi de 6% în Germania, potrivit sursei citate.

Vânzările s-au ridicat la 8.129 unităţi în septembrie, în creştere cu 28,2%, iar la nouă luni au totalizat 57.454 unităţi.

Livrările de autoturisme au urcat cu 26% în septembrie, la 6.831 de unităţi, iar la nouă luni au totalizat 48.324 de unităţi.

La autoturisme, topul pe mărci după nouă luni este condus de Dacia, cu 15.912 unităţi vândute (33% din total), urmată de Volkswagen (5.456 unităţi/ 11,3%), Skoda (3.771 unităţi/ 7,8%), Renault (2.833 unităţi/ 5,9%), Ford (2.686 unităţi/ 5,6%) şi Opel (2.035 unităţi/ 4,2%).

Pe modele, topul este condus de Dacia Logan, urmat de Sandero, Duster, Volkswagen Golf şi Skoda Octavia.

Producţia a înregistrat o creştere de 27,2% în primele nouă luni, la 304.255 unităţi, datorată în exclusivitate producţiei de autoturisme. Volumele cele mai mari au fost înregistrate de Dacia Duster (87.125 unităţi), urmată de Dacia Sandero (84.769 unităţi), Dacia Logan (67.176 unităţi) şi Ford B-Max (59.065 unităţi).

Exporturile s-au ridicat la 272.987 unităţi, înregistrând o creştere de 16,8% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut şi acoperind aproximativ 90% din producţie.

Cel mai exportat model a fost Dacia Duster (89.594 unităţi), urmat de Sandero (85.893 unităţi) şi Ford B-Max (59.070 unităţi).

În luna septembrie, producţia a avansat de 5,5 ori, la 28.942 unităţi, iar exporturile s-au triplat, ajungând la 35.605 unităţi.

Analizând evoluţia de până acum, dar şi factorii care acţionează în piaţă (un program Rabla sub aşteptări ca impact, accesul limitat la credite prin prisma criteriilor cerute de către bănci, limitarea deductibilităţii amortizării), perspectiva pentru finalul anului 2013 este una negativă, şansele de redresare în ultimul trimestru al anului fiind minime, arată APIA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...