Piaţa auto a revenit pe minus după primele două luni, cu o scădere de 3,8%

Vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale noi au scăzut cu 3,8% pe piaţa internă în primele două luni, la 9.268 de unităţi, după stagnarea din ianuarie, potrivit datelor APIA, care indică însă un avans de 19% al producţiei şi de 10% la export faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 17:41
Piaţa auto a revenit pe minus după primele două luni, cu o scădere de 3,8%

„Pe ansamblul pieţei, livrările totale (autoturisme şi vehicule comerciale) au înregistrat o scădere de 3,8% faţă de anul trecut. În interiorul acestei scăderi, avem autoturismele cu – 5,9%. Situaţia nu este diferită de ceea ce se întâmplă pe plan european, unde în primele două luni din 2013 s-a înregistrat o scădere generală de 8,3% a numărului de autoturisme înmatriculate (cele mai mari scăderi procentuale fiind în Portugalia -48%, Grecia -26%, Franţa -20% şi Italia – 18%). În România, în continuare în luna februarie, vânzările au fost susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice (81% din total), cele către persoanele fizice reprezentând doar 19% din total”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Vânzările de autoturisme s-au plasat la 7.547 de unităţi, faţă de 8.017 unităţi vândute în primele două luni din 2012. Comparativ cu luna ianuarie, vânzările de autoturisme au avansat în februarie cu 26,4%.

La autoturisme, topul pe mărci este condus după primele două luni de Dacia, cu 1.927 unităţi vândute (25,5% din total), urmată de Skoda (808 unităţi/ 10,7%), Volkswagen (759
unităţi/ 10,1%), Renault (492 unităţi /6,5%), Ford (435 unităţi/ 5,8%) şi Hyundai (407 unităţi/ 5,4%).

Pe modele, Dacia Logan rămâne pe primul loc, urmat de Duster, Skoda Octavia, Sandero şi Renault Clio.

„Vânzările au fost susţinute în continuare de achiziţiile realizate de către persoanele juridice (81% din total), cele către persoanele fizice reprezentând doar 19%. În plus, continuă să se manifeste impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate, care, la un volum de aproximativ 34.000 unităţi la autoturisme şi 7.500 la vehicule comerciale, au o creştere de 49%, respectiv 16% faţă de 2012. Din aceste cifre, rezultă că la fiecare autoturism nou vândut în România au fost aduse alte patru rulate, şi mai grav fiind faptul că 20.837 (peste 60%) dintre acestea din urmă sunt mai vechi de 10 ani, adică de trei ori mai multe decât s-au vândut noi prin reţelele naţionale ale producătorilor autohtoni şi importatorilor autorizaţi”, se spune în comunicat.

Asociaţia arată că în acest context, iniţiativa Guvernului de a introduce timbrul de mediu este binevenită, obiectivul declarat al acestuia fiind de a filtra, pe cât posibil, autovehiculele poluante.

Conceptul este, de asemenea, în linie cu recomandările Comisiei Europene, dar, pentru a-şi produce efectele aşteptate, reprezentanţii APIA consideră că va trebui dublat de un nou concept al impozitului anual care, pe lângă achiziţie (timbrul de mediu), să stimuleze şi deţinerea unui autovehicul cât mai puţin poluant.

Producţia a înregistrat în luna februarie o creştere de 5,3% faţă de ianuarie, iar în primele două luni a urcat cu 18,9%, la 71.668 unităţi, fiind reprezentată aproape integral de autoturisme, care au consemnat un avans de 27,3% (71.666 unităţi).

Volumele cele mai mari în intervalul ianuarie-februarie au fost înregistrate de Dacia Duster (23.204 unităţi), model urmat de Dacia Sandero (18.163 unităţi), Dacia Logan (16.638 unităţi) şi Ford B-MAX (13.661 unităţi).

La export s-a înregistrat în primele două luni o creştere generală de 10,6% comparativ cu anul trecut, la 58.026 unităţi. Acest avans se datorează în exclusivitate autoturismelor, care înregistrează un plus de 17,8%.

Cel mai exportat model în luna februarie a fost Dacia Duster (12.479 unităţi), urmat de Sandero (9.490 unităţi) şi B-MAX (7.372 unităţi), ordinea fiind aceeaşi şi în primele două luni.

În funcţie de tipul de combustibil, în primele două luni din acest an a scăzut ponderea autoturismelor cu motoare diesel, care au ajuns la 59% din piaţă, faţă de 64% în aceaşi perioadă a anului trecut.

APIA consideră că pe termen scurt (2-3 luni), evoluţia pieţei depinde într-o măsură importantă de impactul noilor reglementări (timbrul de mediu, Programul Rabla, limitarea deductibilităţii amortizării).

„Timbrul de mediu şi Programul Rabla ar trebui să stimuleze (într-o oarecare măsură) vânzările către persoanele fizice, în timp ce limitarea deductibilităţii amortizării, dimpotrivă, să pună presiune pe vânzările către persoanele juridice. Ori, în condițiile în care pe primele două luni piaţa a fost susţinută în proporţie de peste 80% de către persoanele juridice, este foarte posibil ca aşteptatul impact pozitiv al celor două iniţiative ale Ministerului Mediului să fie în mare măsură anulat de limitarea deductibilităţii amortizării achiziţiei de mijloace de transport”, se arată în comunicat.

Vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale noi au scăzut cu 20,9% anul trecut, la 87.505 de unităţi, una dintre cele mai mari din UE, potrivit datelor furnizate la începutul lunii februarie de APIA, care anunţa la vreme respectivă că speră, totuşi, la un avans de 5% în 2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...