1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Auto

Piaţa auto din România: locul doi în UE la creşterile înmatriculărilor de maşini noi, în primele 10 luni. Cel mai mare declin, în octombrie

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană (excluzând Malta) au scăzut cu 7,3% în octombrie, la 1,08 milioane, în timp ce România a raportat cel mai semnificativ declin, pentru a doua lună consecutiv, arată datele publicate joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/. În primele zece luni, România a înregistrat al doilea cel mai puternic avans din UE, 24%, după Lituania.

15 noi, 2018 | Agerpres

Piaţa auto din România a înregistrat o scădere de 32,9% în octombrie, fiind înmatriculate doar 6.736 autoturisme, faţă de 10.036 de vehicule în perioada similară din 2017.

Livrările au scăzut luna trecută pe toate cele cinci mari pieţe europene: Germania (7,4%), Italia (7,4%), Spania (6,6%), Marea Britanie (2,9%) şi Franţa (1,5%), arată datele ACEA.

Declinul semnificativ înregistrat de piaţa auto europeană în octombrie nu ar trebui să reprezinte o surpriză, apreciază Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile, deoarece introducerea noilor proceduri mai stricte de testare a poluării (WLTP) la începutul lunii septembrie a dus la un avans excepţional al înmatriculărilor în timpul verii. Ca rezultat, cererea de maşini noi a coborât în octombrie în majoritatea statelor membre ale UE.

Toţi producătorii trebuie să îşi testeze vehiculele utilizând WLTP, înainte ca acestea să fie puse în vânzare. Însă, noua procedură armonizată la nivel mondial de testare a vehiculelor uşoare (WLTP), bazată pe date obţinute în condiţii reale de drum, a generat emisii mai mari de dioxid de carbon pentru anumite vehicule, întârziind certificarea oficială şi vânzările.

În primele zece luni din 2018, vânzările auto în Uniunea Europeană au crescut cu 1,6%, la 13,03 milioane de autoturisme, faţă de perioada similară din 2017, când s-au livrat 12,82 milioane de vehicule. Cel mai semnificativ avans în perioada ianuarie - octombrie 2018 s-a înregistrat în Lituania (26,3%), România şi Ungaria (ambele cu 24,2%). În România au fost înmatriculate 110.331 de autoturisme, faţă de perioada similară din 2017, când s-au livrat 88.805 de vehicule.

Aproape toate marile pieţe au contribuit pozitiv la creşterea generală din perioada ianuarie - octombrie 2018, în special Spania (10%), Franţa (5,7%) şi Germania (1,4%), exceptând Marea Britanie şi Italia, unde s-a înregistrat un declin de 7,2% şi, respectiv, 3,2%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO