Piaţa auto se apropie de nivelul din anul 2000

Vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale au scăzut cu 19% în primele opt luni, la 56.853 unităţi, autoturismele înregistrând un regres mai mare, de 22%, la un volum de 46.823 unităţi, informează APIA, care arată că piaţa auto se apropie de un nivel comparabil cu cel din anul 2000.
Economica.net - vin, 14 sept. 2012, 13:28
Piaţa auto se apropie de nivelul din anul 2000

„A mai trecut o lună – la fel de slabă din punct de vedere al vânzărilor – şi care nu aduce decât pesimism pe o piaţă blocată între nişte tichete (obţinute pentru rablele casate) şi resursele financiare modeste ale potenţialilor cumpărători de autovehicule. Şi la nivelul Uniunii Europene piaţă suferă o ajustare importantă (de peste 7%), mai severă însă (între – 40% şi -14%) în ţări precum Portugalia, Grecia, Italia şi Franţa. În ceea ce priveşte România, considerăm că situaţia se datorează în special derulării defectuoase a Programului «Rabla» (…). La aceasta se adaugă ezitările legate de utilizarea taxei pe emisii poluante ca şi instrument eficient de stimulare a achiziţiei de vehicule noi”, se arată într-un comunicat al al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Datele asociaţiei arată că în primele opt luni au fost înmatriculate cu 2,5 ori mai multe vehicule de ocazie decât noi, situaţie cauzată şi de scăderea cu 25%, din ianuarie 2012, a taxei pentru cele second hand.

„Ca urmare, distribuitorii de vehicule noi, se confruntă cu o scădere dramatică a volumelor de vânzări şi, implicit, a cifrelor de afaceri, fapt ce face ca pentru menţinerea unei profitabilităţi minime, aceştia să fie nevoiţi să recurgă la restructurări ale costurilor operaţionale. În plus, participanţii la Programul «Rabla» s-au confruntat cu întârzieri majore în ceea ce priveşte recuperarea sumelor avansate pentru maşinile vândute prin program”, potrivit sursei citate.

Piaţa a fost susţinută în principal de achiziţiile realizate de către companii, acestea reprezentând circa 68% din total (faţă de 56% în 2011), pe fondul blocajului generat de programul „Rabla”, care a afectat segmentul persoanelor fizice.

Topul vânzărilor de autoturisme din primele opt luni este format de Dacia, cu 12.223 unităţi vândute (26,1% din total), urmată de Volkswagen (5.345 unităţi – 11,4%), Skoda (4.409 unităţi – 9,4%), Renault (3.189 unităţi – 6,8%), Ford (3.041 unităţi – 6,5%) şi Hyundai (2.078 unităţi – 4,4%).

Pe modele, primul loc este ocupat de Dacia Logan, cu vânzări totale de 6.175 unităţi, care este urmată de Dacia Duster (3.423 unităţi), Skoda Octavia (2.348 unităţi), Renault Clio şi Logan MCV.

APIA arată că toate clasele de volum (A-D) înregistrează la opt luni scăderi semnificative (între -12% şi -30%). Scăderile sunt mai mici în cazul claselor SUV şi monovolum, în timp ce clasa lux consemnează şi ea un regres important. Singura clasă rămasă pe plus la opt luni este clasa E / executive (+27,5%, la un volum total de 691 unităţi).

În august, vânzările de autovehicule au scăzut cu 2,3% faţă de luna anterioară, la 6.850 de unităţi, din care 5.720 au fost autoturisme (-5,9%).

„În funcţie de tipul de combustibil, pe primele 8 luni din 2012, remarcăm o egalitate perfectă între diesel şi benzină, cu o creştere importantă pentru motoarele diesel comparativ cu anul trecut, când aveau o cotă de piaţă de doar 40,2%. În aceste condiţii, vânzările de autoturisme cu motoare diesel au înregistrat o scǎdere de numai 3% comparativ cu cea înregistrată de cele pe benzină, care a fost de -35%. În ceea ce priveşte vehiculele comerciale uşoare (LCV) acestea au înregistrat în primele 8 luni o creştere 1,6%, pe mărci primele locuri fiind ocupate de către Dacia, Ford, Volkswagen, Renault şi Fiat, acestea acoperind peste 68% din totalul pieţei”, arată APIA.

La capitolul producţie, în luna august au fost asamblate 9.816 autovehicule, cu 65% mai puţine decât în luna precedentă, ceea ce face ca pe întreaga perioadă (ianuarie – august) să fie înregistrată o scădere de 7,2% comparativ cu perioada similarǎ din 2011, la 202.474 unităţi.

Dacă în luna precedentă s-au înregistrat primele unităţi Ford B-MAX produse la uzina de la Craiova, luna aceasta volumul a crescut semnificativ, fiind raportate peste 2.900 de unităţi. Cu toate acestea, segmentul autoturismelor înregistrează la 8 luni o scădere de 5,1% (corespunzător unui volum mai mic cu peste 10.000 de unităţi faţă de 2011), în timp ce vehiculele comerciale uşoare una mult mai importantă (-32,4%), din cauza absenţei în 2012 a producţiei modelului Transit Connect pe care îl realiza Ford anul trecut, potrivit sursei citate.

La exporturi se înregistrează o creştere generală de 3,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, pe un volum total de 197.734 unităţi. Autoturismele au înregistrat un avans de 6,5% (volum total 187.625 unităţi), în timp ce vehiculele comerciale au consemnat o scădere de 31,4% (volum total 10.109 unităţi).

„În continuare, în condiţiile unei pieţe interne aproape de colaps, exportul reprezintă principala sursă de menţinere a producţiei (şi deci a locurilor de muncă), acesta asigurând desfacerea pentru mai mult de 97% din autovehiculele produse în ţară”, arată asociaţia.

Cel mai căutat model la export în luna august a fost în continuare Dacia Duster cu 2.440 unităţi, acesta conducând detaşat clasamentul (90.860 unităţi în 8 luni, echivalentul a 48,4% din numărul total de autoturisme exportate). Acesta este urmat de Sandero (1.679 unităţi în august şi un total de 41.521 în 2012) şi Logan (856 unităţi în luna august şi un total de 28.851 în 2012).

APIA estimează că la nivelul acestui an vor fi vândute maxim de 85.000 de unităţi (autoturisme + vehicule comerciale uşoare şi grele), în scădere cu peste 22% faţă de anul trecut, volumele
fiind similare cu cele înregistrate acum 12 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Criză de energie în Franța. Marile companii energetice solicită populaţiei şi companiilor să limiteze imediat consumul
Criză de energie în Franța. Marile companii energetice solicită populaţiei şi companiilor să limiteze imediat consumul
Şefii marilor companii energetice din Franţa au cerut duminică populaţiei şi întreprinderilor să limiteze imediat consumul de energie, pentru a se pregăti pentru o criză energetică care se......
Ucraina a atacat o platformă de foraj petrolier din Marea Neagră, lângă Crimeea, pentru a doua oară într-o săptămână (TASS)
Ucraina a atacat o platformă de foraj petrolier din Marea Neagră, lângă Crimeea, pentru a doua oară într-o săptămână ...
Forţele ucrainene au atacat duminică o platformă de foraj în Marea Neagră, deţinută de o companie de petrol şi gaze ...
Tremend Software ţinteşte o creștere de 35% după preluarea de către grupul Publicis. Marius Hanganu, co-fondator: ”Tranzacția a fost fix înaintea căderii burselor, putem să spunem că a fost un exit făcut într-un moment potrivit” 
Tremend Software ţinteşte o creștere de 35% după preluarea de către grupul Publicis. Marius Hanganu, co-fondator: ”Tranzacția ...
Compania de dezvoltare de software Tremend Software Consulting, una dintre companiile tehnologice cu cea mai rapidă creștere ...
Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer. „Atât noi, cât și Carrefour, ne asumăm reducerea unor marje de profit în contextul inflației”
Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer. ...
Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă a unui retailer, a ajuns să livreze către Carrefour peste 7.000 de ...