Piaţa băuturilor răcoritoare, estimată la 6,5 miliarde lei în 2019

Piaţa băuturilor răcoritoare din România ar putea depăşi, în acest an, nivelul de 6,5 miliarde de lei, prin cele peste 800 de companii înregistrate în acest sector, reiese dintr-o analiză de specialitate, publicată vineri.
Economica.net - vin, 31 mai 2019, 14:24
Piaţa băuturilor răcoritoare, estimată la 6,5 miliarde lei în 2019

Cuantumul estimat pentru 2019 este cu 40% mai mare decât cel înregistrat în urmă cu 10 ani.

Potrivit analizei Frames, numărul companiilor care îmbuteliază ape minerale, sucuri şi băuturi naturale nealcoolice, înregistrate cu codurile CAEN 1107 şi 1032, aproape s-a dublat faţă de 2010, de la 437 la peste 800 societăţi în 2018 (date preliminarii), după ce, în 2017, raportau date financiare 767 de firme.

În acest context, forţa de muncă angajată în acest sector a rămas, în tot acest interval, la un nivel aproape constant, în jurul a 10.000 de angajaţi, semn că avansul semnificativ al business-ului s-a axat, în principal, pe dezvoltarea unei infrastructuri mecanizate.

Datele centralizate de către specialiştii de la Frames arată că primii 10 jucători din acest sector au raportat afaceri de 5,1 miliarde de lei şi un profit net cumulat de 488,8 milioane lei. Din acest total, brandurile Coca-Cola şi Pepsi au înregistrat afaceri cumulate de peste 3 miliarde de lei, în 2017, cea ce înseamnă aproape jumătate din piaţă. „Cu toate acestea, peste 50% dintre firme prezintă un risc foarte mare de business, şi numai 14% au un risc scăzut”, notează realizatorii analizei.

Pe fondul diversificării pieţei de băuturi răcoritoare şi a înăspririi legislaţiei în materie, tot mai multe companii au început să lanseze branduri şi băuturi „fără zahăr”, considerate mult mai sănătoase.

La capitolul apei îmbuteliate, statistica Euromonitor arată că, din punct de vedere regional, consumul pe cap de locuitor, în România, a fost de 4,7 litri, în 2017, cu 35% mai mare decât media Europei de Est, şi cu 60% mai mic decât media Europei de Vest.

De asemenea, vânzările de apă îmbuteliată în volum sunt aşteptate să aibă o rată de creştere medie anuală compusă de 7,2%, până în anul 2022, România atingând un consum mediu pe cap de locuitor de 132 de litri. În această marjă, cea mai mare contribuţie la această creştere provine de pe segmentul de apă plată.

Cât priveşte comportamentul consumatorilor, datele oficiale arată că acesta a cunoscut numeroase schimbări în ultimii cinci ani. Astfel, dacă în 2012, 6 din 10 cumpărători de apă alegeau apa carbogazoasă, începând cu anul 2017 mai mult de 5 din 10 pun în coşul de cumpărături apă plată.

Te-ar mai putea interesa și
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ 1,82 milioane, comparativ cu 1,76 milioane de poliţe PAD active la......
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Compania indiană de medicamente Torrent Pharmaceuticals, prezentă în circa 40 de state din lume, a decis dizolvarea şi ...
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Perioada în care s-a identificat şi remediat o breşă de securitate a crescut cu şapte zile, în 2021 faţă de anul ...
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor posibilitatea de a fi plătiţi cu proprietăţi în loc de numerar
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor ...
China Evergrande Group, un mare dezvoltator imobiliar chinez care în prezent trece prin dificultăţi financiare, a demarat ...