Piaţa berii s-a contractat cu 8,6% în volum, în 2014, din cauza presiunii fiscale – Berarii României

Volumul pieţei berii a atins 14,9 milioane hectolitri în 2014, în scădere cu 8,6% faţă de cel înregistrat anul anterior, iar nivelul consumului pe cap de locuitor a coborât la 74 litri în 2014, de la 81 litri, ca urmare a presiunii fiscale exercitate asupra sectorului de către majorarea accizei cu 16% din ianuarie 2013, a declarat, marţi, Lucian Ghinea, preşedintele Asociaţiei Berarii României, în cadrul unei conferinţe de presă.
Economica.net - mar, 24 mart. 2015, 13:12
Piaţa berii s-a contractat cu 8,6% în volum, în 2014, din cauza presiunii fiscale - Berarii României

În 2014, acciza a mai crescut cu 4,77% ca urmare indexării cursului de schimb folosit la calcularea accizei. Reprezentanţii berarilor susţin că din 2008 şi până în prezent acciza a crescut cu 50%, scrie Agerpres.

‘După doi ani consecutivi de contracţie accentuată a consumului având ca principală cauză presiunea fiscală, piaţa berii are nevoie mai mult ca oricând de o gură de oxigen. Toate studiile pe care le-am derulat în ultimii ani au contrazis însăşi raţiunea presiunii fiscale: creşterea accizei la bere nu poate genera venituri mai mari la bugetul de stat, ci dimpotrivă – pe fondul contracţiei consumului – pierderile la bugetul de stat din TVA şi alte taxe aferente producţiei de bere au depăşit veniturile din accize’, a subliniat preşedintele Asociaţiei Berarii României.

Potrivit acestuia, în 2013, statul român încasa venituri cu 4% mai mici de pe piaţa berii, ca urmare a creşterii accizei, în condiţiile unui nivel zero de evaziune fiscală în producţia de bere. De asemenea, în 2014, istoria s-a repetat, veniturile încasate la bugetul de stat din acciză, TVA şi alte taxe aferente producţiei de bere provenite doar de la membrii Asociaţiei au scăzut cu 22 de milioane de euro.

‘Salut proiectul noului Cod Fiscal propus de Guvern. Este un document care reflectă o corectă înţelegere a realităţilor din economie şi, mai mult, identifică soluţia opririi declinului pieţei berii: stabilirea accizei la bere la minimul european’, a mai spus Ghinea.

Sectorul berii contribuie cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piaţa băuturilor alcoolice, iar jumătate din preţul unei beri îl reprezintă în prezent taxele. Producţia de bere din România îşi menţine caracterul naţional, peste 97% din berea consumată de români fiind produsă în continuare local. Mai mult, peste 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea berii provin din România.

În 2014, importurile de bere s-au diminuat cu 0,09 milioane hectolitri, atingând 0,45 milioane hectolitri. În ceea ce priveşte exporturile, acestea au scăzut cu 0,05 milioane Hl, atingând 0,3 milioane Hl în 2014. Preferinţele consumatorilor în ceea ce priveşte tipul de ambalaj pentru bere au avut doar mici fluctuaţii faţă de valorile înregistrate în 2013, acestea fiind pentru PET – 53,1% (- 0,1% faţă de anul precedent), sticlă – 25,8% (- 0,5% faţă de anul precedent), doză – 17,6% (+0,5% faţă de anul precedent) şi halbă – 3,5% (+ 0,1% faţă de anul precedent).

Contracţia pieţei s-a resimţit şi la nivelul numărului de angajaţi ai companiilor producătoare de bere membre ale Asociaţiei. Astfel, numărul locurilor de muncă a scăzut în 2014 cu 300, ajungând la 3.700.

Impactul scăderii pieţei berii asupra numărului de locuri de muncă datorate berii la nivelul întregii economii a României prin pierderea a 6.000 locuri de muncă generate direct şi indirect de sectorul berii.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...