Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 9,2%, la 2,55 mld. euro. Piaţa IT a scăzut cu 15% – GfK

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a atins, anul trecut, 2,55 miliarde de euro, în România, în creştere cu 9,2% comparativ cu anul precedent, reiese din studiul GFK Temax.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 08:42
Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 9,2%, la 2,55 mld. euro. Piaţa IT a scăzut cu 15% - GfK

Pe de altă parte, piaţa IT a consemnat cel mai semnificativ declin, de 15,1%, şi a ajuns la 419 milioane euro.

‘Camerele web şi mouse-urile au fost singurele categorii IT care au înregistrat evoluţii pozitive. Tabletele au scăzut cel mai mult, urmate de sistemele de tip desktop şi laptopuri’, se arată în document.

Piaţa foto a consemnat un declin de 14,6%, ajungând la 25 milioane euro, iar piaţa de imprimante, multifuncţionale şi consumabile a scăzut cu 3,5%, la 64 milioane euro.

Creşteri semnificative, de peste 20 de procente, au fost la electronice, care au generat vânzări de 463 milioane euro, electrocasnice mari (577 milioane euro) şi electrocasnice mici (178 milioane euro).

La electronice, televizoarele cu dimensiuni şi rezoluţii superioare ale ecranelor se află pe trend ascendent, boxele mici şi boxele cu sistem de andocare au înregistrat cea mai mare rată de creştere, urmate de sistemele Audio. Pe de altă parte, sistemele video şi de înregistrare, împreună cu sistemele de navigare auto, au continuat să scadă.

În ceea ce priveşte electrocasnicele mari, piaţa a încetinit ritmul de creştere în T4 2016.

‘2016 s-a încheiat cu o creştere de două cifre, toate categoriile aflându-se în trend pozitiv. Majoritatea categoriilor au suferit eroziuni de preţ în 2016, cu toate că a crescut interesul consumatorilor pentru produse cu specificaţii superioare’, menţionează sursa citată.

La electrocasnice mici, campania Black Friday a generat vânzări mai mari pentru toate categoriile de produse, cu impact considerabil pentru aspiratoare şi aparate pentru prepararea băuturilor calde.

‘Atât aspiratorele cilindrice fără sac, cât şi alte segmente de nişă (de exemplu aspiratoare verticale, aspiratoare roboţi) au avut o evoluţie foarte bună. Aparatele de îngrijire a părului au înregistrat cele mai scăzute evoluţii în T4, având şi eroziuni de preţ considerabile. Cererea pentru cele mai importante subcategorii a scăzut în T4 2016 comparativ cu T4 2015’, informează GFK Temax.

Piaţa Telecom a crescut cu 12%, la 824 milioane euro, anul trecut, înregistrându-se o creştere semnificativă pe segmentul de telefoane cu ecrane mari.

‘Segmentul de căşti cu microfon a continuat să aibă rate de creştere de două cifre, ceea ce a contribuit la evoluţia întregii categorii Telecom. Rata de creştere pentru telefoanele inteligente a încetinit în T4’, se mai spune în document.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă 'un risc foarte ridicat' la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia ...
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat o serie de clipuri despre modul ...
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR 3M şi ROBOR 6M au crescut şi azi şi au atins cele mai ridicate valori din primăvara anului trecut şi până acum.