Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 9,2%, la 2,55 mld. euro. Piaţa IT a scăzut cu 15% – GfK

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a atins, anul trecut, 2,55 miliarde de euro, în România, în creştere cu 9,2% comparativ cu anul precedent, reiese din studiul GFK Temax.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 08:42
Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 9,2%, la 2,55 mld. euro. Piaţa IT a scăzut cu 15% - GfK

Pe de altă parte, piaţa IT a consemnat cel mai semnificativ declin, de 15,1%, şi a ajuns la 419 milioane euro.

‘Camerele web şi mouse-urile au fost singurele categorii IT care au înregistrat evoluţii pozitive. Tabletele au scăzut cel mai mult, urmate de sistemele de tip desktop şi laptopuri’, se arată în document.

Piaţa foto a consemnat un declin de 14,6%, ajungând la 25 milioane euro, iar piaţa de imprimante, multifuncţionale şi consumabile a scăzut cu 3,5%, la 64 milioane euro.

Creşteri semnificative, de peste 20 de procente, au fost la electronice, care au generat vânzări de 463 milioane euro, electrocasnice mari (577 milioane euro) şi electrocasnice mici (178 milioane euro).

La electronice, televizoarele cu dimensiuni şi rezoluţii superioare ale ecranelor se află pe trend ascendent, boxele mici şi boxele cu sistem de andocare au înregistrat cea mai mare rată de creştere, urmate de sistemele Audio. Pe de altă parte, sistemele video şi de înregistrare, împreună cu sistemele de navigare auto, au continuat să scadă.

În ceea ce priveşte electrocasnicele mari, piaţa a încetinit ritmul de creştere în T4 2016.

‘2016 s-a încheiat cu o creştere de două cifre, toate categoriile aflându-se în trend pozitiv. Majoritatea categoriilor au suferit eroziuni de preţ în 2016, cu toate că a crescut interesul consumatorilor pentru produse cu specificaţii superioare’, menţionează sursa citată.

La electrocasnice mici, campania Black Friday a generat vânzări mai mari pentru toate categoriile de produse, cu impact considerabil pentru aspiratoare şi aparate pentru prepararea băuturilor calde.

‘Atât aspiratorele cilindrice fără sac, cât şi alte segmente de nişă (de exemplu aspiratoare verticale, aspiratoare roboţi) au avut o evoluţie foarte bună. Aparatele de îngrijire a părului au înregistrat cele mai scăzute evoluţii în T4, având şi eroziuni de preţ considerabile. Cererea pentru cele mai importante subcategorii a scăzut în T4 2016 comparativ cu T4 2015’, informează GFK Temax.

Piaţa Telecom a crescut cu 12%, la 824 milioane euro, anul trecut, înregistrându-se o creştere semnificativă pe segmentul de telefoane cu ecrane mari.

‘Segmentul de căşti cu microfon a continuat să aibă rate de creştere de două cifre, ceea ce a contribuit la evoluţia întregii categorii Telecom. Rata de creştere pentru telefoanele inteligente a încetinit în T4’, se mai spune în document.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...