1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a urcat cu 6%, în T1 2017. Creştere de două cifre la electronice şi electrocasnice mici - GfK TEMAX

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut în primul trimestru al acestui an cu aproape 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar două dintre cele şapte sectoare analizate - electronicele şi electrocasnicele mici - au înregistrat rate de creştere de două cifre, se arată într-un studiu GfK TEMAX.

16 mai, 2017 | Agerpres

Potrivit studiului, cea mai mare scădere (de peste 16%) a fost înregistrată de sectorul de dispozitive de printare.

În ceea ce priveşte categoria Electronice, piaţa de TV a înregistrat o creştere uşoară, în condiţiile menţinerii constante a preţului mediu şi a evoluţiei segmentelor cu rezoluţii superioare. De asemenea, sectorul de produse audio se află în creştere: boxele au crescut semnificativ, fiind urmate de sistemele audio şi de segmentul de boxe cu sistem de andocare/boxe mici. Sistemele video de redare/înregistrare au scăzut semnificativ, comparativ cu T1 2016.

La sectorul Electrocasnice mari, T1 2017 s-a încheiat pe un trend pozitiv. Categoriile emergente au înregistrat creşteri de două cifre, în timp ce principalele categorii au încetinit ritmul de creştere. Toate categoriile continuă să indice eroziuni de preţ şi în T1 2017, cu toate că a crescut preferinţa pentru produse cu specificaţii mai bune.

În cazul Electrocasnicelor mici, piaţa a înregistrat o creştere de două cifre în 2017, având aproape toate categoriile pe o tendinţă pozitivă. Aparatele pentru prepararea băuturilor calde şi friteuzele au avut cele mai mari creşteri. Storcătoarele de fructe şi legume au o tendinţă descrescătoare, generată de o scădere a cererii pe storcătoarele de fructe şi legume prin centrifugare şi de o importantă scădere a preţului mediu pe storcătoarele de fructe şi legume prin presare.

'Aflată într-o uşoară creştere, piaţa de camere foto a înregistrat o creştere a preţului mediu, ca urmare a creşterii cererii pentru produsele cu rezoluţie de tip Full HD. Segmentului de camere foto fără zoom a înregistrat cea mai mică rată de creştere în totalul categoriei. Totodată, camerele vizuale au înregistrat o rată importantă de creştere în sectorul de IT, ca urmare a evoluţiei cererii pentru segmentul onboard, contribuind la creşterea preţului mediu al întregii categorii. Tastaturile, alături de mouse-uri au arătat rate de creşteri similare. Comparativ cu T1 2016, sectorul IT a înregistrat o uşoară scădere. Piaţa de laptopuri s-a aflat în linie cu evoluţia sectorului de IT. Cererea pentru tablete a scăzut, înregistrând astfel cea mai puternică scădere la nivel de sector', menţionează specialiştii GfK TEMAX.

În cazul sectorului de Telecom, smartphone-urile 4G continuă să crească cu două cifre. Vânzările pe segmentul de căşti cu Bluetooth aproape s-au dublat, iar vânzările de brăţări fitness au avut o creştere mai accelerată comparativ cu smartwatch-urile, dar nu domină acest segment şi în valoare absolută. Piaţa de smartphone-uri a înregistrat doar o uşoară creştere în T1 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Echipamentele de printare cu cerneală se află pe un trend stabil comparativ cu T1 2016. Imprimantele şi multifuncţionalele dotate cu sisteme CISS sunt singurele care au menţinut un trend pozitiv, dar cu o rată de creştere de doar o cifră. Piaţa de echipamente de birou a scăzut cu două cifre, determinată atât de scăderea multifuncţionalelor cât şi a imprimantelor. Echipamentele cu tehnologie laser au marcat cea mai mare scădere şi au influenţat cel mai mult evoluţia întregului sector.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO